Ako začať
Prv než sa rozhodnete, že chcete jesť zdravšie, je dôležité, aby vám to celé dávalo zmysel, pretože smerov zdravého stravovania je niekoľko. No a vy musíte rozumieť tomu, prečo práve tento. Keď mi položíte otázku prečo nie ten, alebo ten spôsob, rada vám na to odpoviem. Základom všetkého je rozumieť tomu, prečo to robím práve takto a nie inak.
Väčšina z nás verí tomu, že jesť zdravo je dôležité. No nie vždy sa nám to darí, popr. dlho nevydržíme, pretože trpíme. Máme neustále chute, musíme si odriekať naše obľúbené jedlá. Po nejakom čase to vzdáme, pretože v tom vidíme len obmedzovanie sa a hlavne v ťažších chvíľach prepadneme chutiam a zjeme, čo vidíme. A práve tomuto sa chceme vyhnúť. Nechceme sa predsa celý život len obmedzovať, niečo si odriekať, zobkať malé porcie a pociťovať neustály hlad. Takto to bolo vymyslené? Takto to má byť? Čo tak najesť sa dosýta, neprejesť sa, no zjesť normálnu porciu, ktorá nás nasýti, nezaťaží a zároveň posilní všetko, čo má. Orgány budú vyživené a telo nebude požadovať viac a viac a chute ustanú.
Orgány, ktoré sú v danom ročnom období oslabené, posilníte práve
tým, čo príroda v určitom čase ponúka. Každý liek nájdete práve v nej.
Takže čo vlastne jesť, aby sme sa cítili dobre a nemuseli obmedzovať? Informácie
o výžive sa valia z každej strany a sú tak protichodné. Výskumy
niečo potvrdia, potom to vyvrátia, podľa toho kto ich platí? Odborníci sa
nezhodnú, tak ako sa v tom všetkom vyznať?
Okolo jedla sa robí zbytočná veda. Stačí sa zhlboka nadýchnuť, zapojiť zdravý sedliacky rozum a vrátiť sa spať k podstate. Lenže od tej podstaty sme sa za pár storočí o celý polooblúk uhlomeru odklonili.
V živote som si prešla všemožnými spôsobmi stravovania.
Držala som sa hlavne toho dnešného moderného fitness štýlu. Veľa ovocia,
zeleniny, mliečnych nizkotučných produktov, bielkovín v podobe mäsa, proteinu
v prášku atď. Stále som bola hladná
a mala chuť na sladké. Ženy pre krásu spravia mnoho. No nie je to trvalo
udržateľné. Vždy som sa v slabej chvíli, cca po 3-4 mesiacoch vrátila ku
slovenskej klasike. Na takzvanej ,,slovenskej klasike" mi bolo ešte horšie, pretože pocit hladu
vystriedal pocit plnosti a prepchatia. Až manželove závažné zdravotné
problémy ma doviedli k vzdelávaniu sa v oblasti fungovania
nášho tela a problematiky stravovania. Moje začiatky boli ťažké.
Nevedela som čo variť. Nakúpila som si pre mňa plno neznámych potravín, nevedela čo z nich uvariť.Jedlo nám nechutilo, lebo som ho nevedela pripraviť, i keď som vždy varila
s láskou a chutne. A preto vám v týchto začiatkoch chcem
byť nápomocná. Jedlo, ktoré si uvaríte bude veľmi chutné a vždy podľa
požiadaviek vášho tela. V súlade s ročným obdobím.
Manžel sa dostal zo zdravotných problémov, i ja som sa ich
tiež pár zbavila. Keď vidíte reakciu vášho lekára, že ste sa z niečoho dostali tým, že ste prestali do seba bezhlavo hádzať
ako do odpadkového koša, celý rok tie isté nutrične chudobné zaťažujúce potraviny plné chémie, uvedomíte
si, že všetko máte vo svojich rukách. Prečo nám nik nepovie, čo robíme zle, ale
nám k tomu ešte predpíše niečo čo nám problém len utíši, no príčinu
nevylieči? Prečo to nikto nepovie, že to takto funguje?
Ľudstvo je tu už niekoľko tisícročí. Za ten čas sa stravovanie od
prírodných zákonov dosť odklonilo. Prvopotraviny,
ktoré sme my, ako národ i ľudstvo, odsunuli niekam do úzadia, nahradili
(p)otravinami plné chémie a dovezené potraviny. Odklonili sme sa od prírody
a jej zákonitostí a naše chuťové poháriky úplne zabudli na pôvodné
chute jednoduchého jedla, ktoré bolo pre
našich predkov každodennou obživou. My
sme pred x rokmi začali potraviny z prírody brúsiť, bieliť, striekať a dopovať.
Naši predkovia jedli i mäso, mlieko, vajcia, cukor, no mäso nebolo
dopované, a tak ako i jednoduché cukry, jedli ich striedmo
a mali obrovský výdaj energie. Všetko si vypestovali a vychovali,
a preto mali k jedlu i iný vzťah. Rešpektovali ročné obdobia,
jedli teda sezónne a miestne potraviny v čase, kedy boli k dostaniu. Mäso mali na tanieri len sviatočne, pri veľkej príležitosti. Neskôr sa mäsom začala prejedať len vyššia vrstva, ktorá začala trpieť i chorobou zvanou DNA. Preto sa jej hovorí, že je to choroba pánov. Obyčajný ľud mal v zime komory zásobené trvácnymi darmi prírody a v súdku kvasenú
zeleninu. Telo bolo teda živené
v súlade s prírodou. Obilnina bola na tanieri hlavnou zložkou (každého národa), následne zelenina a po nej strukovina. Mäso sa objavovalo na tanieri len
sporadicky. Jedli predovšetkým ovos, jačmeň, pohánku, pšeno, pšenicu,
vypestovanú sezónnu zeleninu a rôzne druhy strukovín. Jednoducho všetko to, čo
im príroda ponúkala.
Neponúka nám dnes toho rovnako?
Prečo sme siahli pohodlne po
hotových, „stále čerstvých“ jedlách zo supermarketov a prestali sme sa
pozerať vôkol seba...?
Viac receptov a dôležitých informácií o stravovaní, odpovedí na vaše otázky nájdete v knihe Varíme v súlade s prírodou, alebo keď jedlo lieči.

Zásady zdravého jedálnička
·
jeme celozrnné produkty namiesto rafinovaných
obilnín
·
organicky vypestované sezónne potraviny
·
vyhýbame sa chémii v jedle
·
ku každému obedu pridávame zeleninu (teplú,
kvasenú, surovú)
·
vždy, keď
sa to len dá, jeme čerstvé jedlo
·
v strave prevláda rastlinná zložka
·
sladíme zložitým sladidlom, príležitostne
zdravým jednoduchým, napr. ryžový sirup
·
džemy a ovocné šťavy pripravujeme bez pridaného
cukru, sladíme hruškovým koncentrátom, ovocienkou alebo hrozienkami
·
pečivo jeme kváskové z celozrnnej múky
·
proteíny vo forme strukovín, tofu, tempeh
a seitan
·
maslá sa snažíme konzumovať najmä tie doma vyrobené
z orechov a semien
·
obilniny sa snažíme variť s morskou riasou
pre ľahšiu stráviteľnosť
·
obmedzujeme konzervované a mrazené potraviny
·
používame panenské rastlinné oleje
Čím naplniť špajzu, ktorá bude vašou lekárňou?
Z kuchyne ovládate svoju rodinu.
Ide len o to, aby ste poznali vplyv
jednotlivých potravín a prípravy jedla.
/Avelina Kushi/
Žiadna choroba, ktorá sa dá liečiť stravou, by nemala byť liečená iným spôsobom.
(Maimonides)