Blog

Hit modernej doby - priemyselne spracované potraviny

Hit modernej doby  - priemyselne spracované potraviny


 To, že naše zdravie v nemalej miere ovplyvňuje i zloženie a kvalita jedálneho lístka, je už všetkým nad slnko jasné. Ranné cereálie a instantné kaše sú len milnou predstavou zdravých raňajok a  deň  nám až tak celkom zdravo neodštartujú.  

Na trhu máme 3 kategórie potravín:

-         -  Čerstvé,  sušené a čerstvé tepelne spracované potraviny (čerstvá zelenina, varené pečené mäso, strukoviny)

-         -  Sekundárne spracované potraviny (džemy, kompóty, pečivo,syry)

-          - Terciálne spracované potraviny - priemyselne spracované potraviny, pôvodné suroviny sú rozložené a potom sú znovu použité na vytvorenie nového výrobku (cereálie, sladené nápoje, ostané polotovary..)



Pomocou priemyselného spracovania sú vyrobené potraviny,  ktoré už sú lacnejšie a  sú jednoduché na výrobu i samotnú prípravu pred konzumom, napr ohrevom v mikrovlnke., výborne chutia, pretože ich chuť je upravovaná pridaním umelých látok a éčiek a dlho vydržia. No a tu nastáva problém, ktorý je zjavne dlhodobo skrytý, no predsa rokmi podpísateľný.  Tieto potraviny, ktorých sú plné obchody sú plné soli, éčiek, cukru  a ďalších dochucovadiel.

Ako rozoznať terciálne spracovanú potravinu?

Pokiaľ výrobok obsahuje viac než 5 prísad, ide o priemyselne spracovanú potravinu.

Ich konzum sa v dnešnej dobe zvyšuje a jeho negatívny vplyv na zdravie potvrdili i francúzke, americké  i španielske štúdie,  výsledky ktorých  považujú za alarmujúce.

Ukázalo sa, že ľudia, ktorí jedli častejšie priemyselne spracované  potraviny sa ukázala väčšia pravdepodobnosť na kardiovaskulárne ochorenia. Potraviny obsahujú oveľa viac kalórií a chýbajú v nich živiny a vláknina, nehovoriac o veľkom probléme už vyššie spomínaných pridaných látok. Ich konzumácia spôsobuje časté prejedanie. Prečo, o tom sme už písali. Nedoživený organizmus, ktorý je síce sýty, no stále si žiada to svoje. Na živiny chudobné jedlo ho síce zasýti, no neuspokojí potrebu po živinách.

Častá konzumácia pridaných látok spôsobuje koktailový efekt,  o ktorom vedci stále nemajú dostatok informácií, čo všetko môže spôsobovať.



Africké pôvodné kmene, ktorých jedálny lístok pozostáva prevažne z rastlinnej stravy majú extrémne nízky počet gastro ochorení akými sú zápaly slepého čreva, rakovina hrubého čreva, srdcovocievnych ochorení, cukrovky a zubných kazov.

Vedci vo svojich výskumoch potvrdzujú, že pri zaradení priemyselne spracovaných potravín do jedánička týchto kmeňov dochádza po určitom čase k prepuknutiu moderných civilizačných chorôb a zasa po zavedení rastlinnej stravy s dostatkom vlákniny, strukovín, obilnín, zeleniny , orechov a semien klasicky stravujúcim Američanom,  dochádza v populácii k ich postupnému poklesu.

 Čo si z toho teda vziať?

Čím viac je potravina priemyselne spracovaná, tým má vyšší  glykemický index,  viac sa poruší  škrob a vláknina, a tým vyvolá menší pocit uspokojenia a zasýtenia. Skôr sa dostaví hlad a za deň zjeme omnoho viac jedla. Je dôležité konzumovať čo najviac prvopotravín a teda vrátiť sa v čase niekam, kde to všetko začalo a bolo to  v súlade s prírodou a naším telom.