Krúpkové knedlíky, sviečková omáčka, údený tempeh

Tento recept je i v knihe, ktorá mimochodom z tlače dorazí vo štvrtok, v piatok a hneď ich balíme a posielame i s veselými vareškami k vám.V knihe je len iný druh knedlíkov. Tlačiareň po sviatkoch začala knihu tlačiť, a teda už tento týždeň konečne dorazí k nám. Budúci bude už u vás.
Suroviny
• 2 mrkvy
• 2 petržleny
• 1 zeler
• 4 guličky nového korenia, štipka čierneho korenia
• 2 ks bobkového listu
• olej
• 1 cibuľa
• citrónová šťava z 1 citróna,alebo ume ocot. soľ
Knedlíky : varené krúpky, pohánková múka, soľ,
údený tempeh
Na oleji si speníme cibuľku, pridáme nakrájanú zeleninu, korenie, bobkový list, podlejeme 1,5 hrnčekom vody(tak ,aby sme po rozmixovaní nemuseli zahusťovať škrobom).Dusíme do mäkka cca 15-20 min. Potom vyberieme guličky korenia, bobkový list a obsah rozmixujeme. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou v lete, v zime umeoctom. Omáčku môžete zjemniť rastlinnou smotanou, no nie je to potrebné. Chutí ako sviečková omáčka i bez toho.
Knedlíky
Z uvarených jačmenných krúp(1 hrnček) a pohánkovej múky(1/2 hrnčeka) si pripravíme knedlíky. krúpky nepravidelne na pár miestach rozmixujeme. Ak sú krúpky teplé, pridáme do nich kúsok soli, pohánkovú múku a vypracujeme cesto. Ak sú studené a nechceme ich ohrievať, pridáme k múke namočené 1PL ľanové semiačka, rozmixované v 1/4 hrnceka vody. Pri teplých nepotrebujeme, lepia. Hotové knedlíky môžeme uvariť nad parou, vo vode, alebo v šálke a potom vyklopiť a nakrájať. Podávame s údeným tempehom osmaženom na olivovom oleji. Dobrú chuť !
tempeh - je sójový výrobok, ktorý sa vyrába kultivovaním a kvasením celých sójových bôbov. Uvarené bôby sú naložené do kultúry ušľachtilej plesne a tá nimi prerastie, čím ich spojí a vytvorí tvrdú konzistenciu bielej farby. Táto pleseň zaručuje obsah vitamínu B12, ktorý je nevyhnutný napríklad pri vegánskej strave. Preto sa v jedlách používa ako chutná náhrada mäsa. Je vysoko cenený pre vysoký obsah ľahko stráviteľných bielkovín, vápnika, fosforu, železa a vitamínu B12, ktorý vzniká vďaka činnosti baktérií. Takisto aj pre vysoký obsah stráviteľných bielkovín bez prítomnosti zaťažujúceho tuku, čím napomáha rastu a obnove tkanív. Vhodný je pre športovcov, ale i gurmánov. Je ľahko stráviteľný a využiteľný vo veľkej miere. Na jedálnom lístku by nemal chýbať.
Súvisiace články
Včera som ku kváskovému celozrnnému chlebu s rôznymi semiačkami urobila nátierku z kešu orechov. Tofu som nemala, tak som použila kešu.Suroviny:1 hrnček namočených kešu orechov (cc...
Tak na tomto jedle si určite znamenito pochutíte. Kombinovala som opraženú a čerstvú zeleninku s varenou cvikľou, z ktorej som spravila jednoduchý, no veľmi chutný šalát. Mimochodo...