Šport a strava

Ak ešte stále neveríte,
že základom jedálnička zdravého jedinca sú obilniny, strukoviny a zelenina
a veríte tomu, že bez mäsa sa športovať nedá a svaly neporastú,
odporučím vám vrátiť sa znovu do dávnej
minulosti, v ktorej to ľudia dobre vedeli. Je potvrdené, že Gladiátori-
bojovníci v starovekom Ríme mäso nejedli. Výskum, ktorý viedli lekárske
univerzity v Berne a Viedni, skúmaním hrobov 22 gladiátorov v bývalom
rímskom meste Ephesus (dnešné územie
Turecka), ukázal, že gladiátori boli na rastlinnej strave. Až na telá 2,
ktorých pozostatky vykazovali prítomnosť živočíšnej bielkoviny. Výskum tiež
odhalil, že po veľkej fyzickej záťaži boli bojovníkom dodávané nápoje z popola
bylín s obsahom vápnika a magnézia k regenerácii organizmu.
Doplňoval im tak vypotené minerály.
Ďalšie štúdia
potvrdili, že športovci nedosahujú svoj skutočný potenciál, pokiaľ neprejdú na
rastlinnú stravu a nevylúčia zo svojho jedálnička mäso. O tom by vám
vedeli porozprávať ľudia so zvučnými menami ako tenista Boris Becker, Zdeno Chára, Martina
Navrátlilová, Mike Tyson, Carl Lewis- šprintér, Bill McCarthy – šampión v silovom trojboji,
Murray Rose – svetový rekordman v plávaní, ultramaratónec a majster sveta
J. Kocourek, Patrick Baoumian – najsilnejší muž Nemecka, Jan Muller- majster sveta
v thajskom boxe v superťažkej váhe atď. Prečo je vlastne tomu tak?
Klasická fitnes strava
doporučuje veľa živočíšnych bielkovín,
čo najmenej sacharidov, obmedziť i ovocie, v ktorom sú sacharidy tiež
obsiahnuté. A tu nastáva problém. Kde sú živiny, vitamíny, minerály a pestrosť,
teda všetko čo naše telo harmonizuje do jeho zdravej a jemu prirodzenej formy?
Strava extrémne bohatá na živočíšne bielkoviny zaťažuje obličky a pečeň,
je kyselinotvorná, plná cholesterolu a zvyšuje riziko cievnych ochorení.
Táto strava síce pri športe funguje, ale je len otázkou času, kedy sa dostavia
zdravotné problémy. Poviete si, že ľudstvo je na mäse odchované. Omyl. Taký
mäsový ošiaľ, aký tu máme dnes, tu ešte nikdy nebol. Znovu sa vrátim k múdrosti
našich predkov. Ak sa obzriem do nedávnej minulosti ( 100-300 rokov dozadu), tí
síce mali na dvore sliepočky kačičky atd. No mäso jedli len sporadicky. V čase,
keď nebolo už čo na stôl, popr. chceli niečo osláviť, obetovali svoju kačičku,
alebo iné zvieratko. Čo je tu dnes, rozvádzať nebudem, viete sami. Ak sa obzrieme
minimálne tisíc rokov dozadu a viac, na stole ľudí prevláda rastlinná strava v zastúpení
obilnín, strukovín a zeleniny. Moje riadky potvrdia i výskumy vedcov,
ktorí potvrdili, že vďaka strave sa v minulosti choroby ako vysoký krvný
tlak, cukrovka a rakovina tráviaceho traktu vyskytovali len sporadicky.
Poviete si, že boli iné choroby. Áno, ale nie spôsobené stravovaním. Príčiny
tkveli úplne inde. Dnešné civilizačné ochorenia sú prevažne dôsledok nesprávnej
životosprávy. V čom to teda všetko tkvie? Rastlinná strava je bohatá na
vlákninu, fitochemikálie, obsahuje menej tuku, predovšetkým nezdravých
nenasýtených tukov, ktoré majú živočíšne produkty mnoho. Ďalšou vecou je, že
náš zažívací trakt je cca 8m dlhý. Teda nie krátky ako trakt dravej zveri. Nestrávená
časť mäsa kým ním prejde, v ňom kvasí a to je príležitosť pre
zanášanie hrubého čreva. Aký to má dopad na hrubé črevo asi viete.
To, že rastlinná strava
obsahuje málo bielkovín je dnes už len mýtus. V dnešnej dobe je už čoraz viac športovcov, ktorí sa zhodnú na
tom, že z nich rastlinná strava urobila
rýchlejších a silnejších než boli predtým. Za to môže ich pohyb, vyvážená
a pestrá strava a nadstavenie ich mysle, ku ktorej sa mimochodom dopracujete
práve cez odľahčený rastlinný jedálniček. Veď prečo sa všetci duchovne založení
ľudia vzdávajú mäsa? Pretože cez odľahčenú stravu sa im lepšie napája na
vlastné ja. Telo je vyživené ako má a nepreberajú na seba energie iného
živočíšneho druhu a teda sa lepšie dostávajú sami k sebe.
Ak by sme sa znovu
odvolali na veci už dokázané štúdiami, písali by sme o rastlinnej strave ako
o strave najvhodnejšej pre náš organizmus. Udržuje zdravie srdca a čistí
tepny, znižuje krvný tlak, má protizápalové účinky(mäso spôsobuje efekt opačný-
vysoká hladina cholesterolu tvorí v tele zápal, ktorý často vyusťuje do
bolesti a zhorší športový výkon), obsahuje veľa antioxidanotv atď. Ak by
niekto povedal, že má krvnú skupiny 0, teda vyvážená rastlinná strava
neprichádza do úvahy, podotknem len, že sama som krvná skupina 0 a v živote
som sa necítila lepšie. Návrat späť? Nie!!!. To ako keď konečne nájdete šťastie
a nútia vás sa ho vzdať. Všetci sme len ľudia, rovnako stavaní, s nejakými
odlišnosťami, ktoré nás ale nepredurčujú stravovať sa inak. Tráviaci trakt
každého z nás je rovnako dlhý. I farbu očí máme odlišnú, presne ako
krvné skupiny. A teda vyberieme si inú farbu ovocia, alebo zeleniny ku
zdravšiemu konzumu? Touto problematikou sa vedci nikdy nezaoberali, pretože
každý výskum stojí peniaze a toto tvrdenie bolo mnohokrát i bez výskumu
vyvrátené.
Takže poďme k bielkovinám.
Mnoho športovcov má tendenciu to s bielkovinami, proteínmi preháňať. Čím
viac ich zjem, tým väčšie svaly mi narastú. Znovu omyl a to teda veľmi
veľký. Aminokyseliny, z ktorých sa bielkovina skladá telo nevie udržať do
zásoby. Zoberie si potrebné množstvo a zvyšok nestrávenej bielkoviny
vylúči do krvného obehu, do ktorého sa dostane nestrávená bielkovina(čo by
nemala) a zaťaží to naše obličky a pečeň. Prebytok bielkoviny sa
likviduje v pečeni za vzniku nebezpečného amoniaku, ktorý sa mení na
močovinu a tá je vylučovaná cez obličky močom. DNA- označovaná i ako choroba
kráľov. Už asi viete prečo. Môj kráľ doma s ňou mal veľké problémy celý
život. Dokonca i prvý rok pri prechode na rastlinnú stravu sa záchvaty
objavovali oveľa častejšie. Telo sa čistilo.
Podľa odborníkov by sme
mali prijímať bielkoviny podľa našej váhy.
Fyziologické minimum –
0,5g/kg, neaktívny zdravý človek – 0,8g/kg, po chorobe, v tehotenstve a
kojení 1,5-2g/kg, pri detskom raste a športe 1,2g-1,4g/kg, pri silových športoch 1,4-1,8g/kg.
Vieme, že na tanieri
tvorí hlavnú zložku obilnina, po nej zelenina, ktorá nám dodá zásadotvornosť
porcie a strukoviny, ktoré si podľa tabuľky buď prihodíte, alebo uberiete.
Niektoré rastlinné potraviny obsahujú kompletné bielkoviny ako napr. quinoa, amarant, soja, konopné semienka.
Samozrejme i tu platí striedmosť kombinácie s inými potravinami. Ak
športujete na rastlinnej strave, doprajte si väčšie porcie, najesť sa môžete
dosýta. Prijímate totiž menej tukov. Telo nepotrebuje tuky, ale energiu pre
bazálny metabolizmus, energický výdaj pri športe a následnú regeneráciu.
Hlavným zdrojom energie sú sacharidy, teda tie zdravé. Bielej múke a cukru
sa treba vyhnúť. Obmedziť treba i prírodné sladidlá v ktorých je tiež
obsiahnutý jednoduchý cukor. Výnimkou sú slady. Počas sezóny nezabúdajte na
kvalitné dezerty v prírodnej forme- ovocie, ktoré je zdrojom
antioxidantov, enzýmov, vlákniny i vody. Do jedálničku zaraďte zdravé
tuky- orechy, semienka a maslá, mlieka z nich. Veľkou chybou pri
fitnes, prechode na rastlinnú stravu býva práve vynechanie tukov v tejto forme.
Zdrojom kvalitných bielkovín, sú najme
strukoviny, výrobky z nich ako tempeh, tofu bio, natto, seitan. Nachádzajú
sa i v zelenine, hubách, semienkach a obilninách v menšej miere,
no napr. 100 g ovsených vločiek obsahuje až 14g bielkovín. Pokiaľ budete jesť
pestrú a vyváženú stravu, o dostatok bielkovín z rastlinnej stravy
mať núdzu určite nebudete i bez proteinových práškov. Priam získate mnoho
benefitov. Pite dostatok vody, u žien je minimum 2litre vody, u mužov
3 l. Tanier by mal byť pestrý i s dostatkom zeleniny. Zelené rastliny
obsahujú chlorofyl, aminokyseliny a kyselinu listovú. Nimi podporíte svoju
regeneráciu detox i svaly.
Sacharidy- športovci sa
ich boja. Máme dobré a zlé sacharidy. Ale to sme už spomínali, Tie dobré
obsiahnuté v obilninách majú plno benefitov o ktoré sa športovci
ochudobňujú.
-
sú hlavným zdrojom energie
-
regenerujú svaly ( keď je sval
vyčerpaný, potrebuje doplniť sacharidy,vďaka ním sa podporí regenerácia a ich
následný rast)
-
prirodzene nás to k nim ťahá (ak si
ich budeme odopierať, budeme deprimovaní a tak či tak po nich raz
siahneme, no nie po tých zdravých, ale po rýchlom cukre a nasledne sa ho
prejeme. Záchvat pri odopieraní z nedostatku je prirodzený)
-
strava bohatá na zdravé sacharidy nie
len blokuje stresom navodené a stavy depresií, ale bráni i zvýšeniu kortizolu
– stresový hormón
-
zrýchľujú metabolizmus –ideálne množstvo
sacharidov zvysuje metabolizmus a telo si nemá potrebu ukladať energiu do
zásoby v podobe tuku
Čo jesť pred cvičením a po
ňom?
Keď ideme cvičiť, naše
telo by malo mať dostatok energie, živín a vody na fyzický výkon, aby sa telu
do krvi mali ktoré živiny uvoľnovať. Jedlo by nás nemalo zaťažovať a ani nám
spôsobiť únavu. Pri fyzickej záťaži je ideálne sa najesť 1,5 hodiny pred
tréningom. Po tréningu je potrebné doplniť bielkoviny pre nápravu svalových
vlákien a sacharidy pre regeneráciu. Pokiaľ sa chystáte na závody, alebo
chcete vyrysované svaly, vynechajte v strave po tréningu zdravé tuky (oriešky,
semienka(sezam, tekvicové, slnečnicové, konopné, ľanové a výrobky z nich).
No počas dňa ich do stravy zaraďte.
Prečo nejesť tuky hned
po cvičeni? Lebo sa pomaly vstrebávajú a spomaľujú i trávenie bielkovín
a sacharidov a kvôli tukom sa tieto živiny po tréningu nedostanú do
svalov včas. Pokiaľ sa ale na závody nechystáte a cvičíte si pre radosť a teda
celkovo robievate akýkoľvek druh športu pre seba, tieto veci riešiť nemusíte.
Suplementy pre
zlepšenie športového výkonu
Na trhu existuje
množstvo výrobkov – spaľovače tukov, proteíny a iné doplnky i v rastlinnej
podobe. Sú to všetko výrobky vyrobené pre rekreačných a vrcholových športovcov.
Podľa koncentrácie minerálnych látok sa delia na hypotonické, izotonické a hypertonické.
Podľa obsahu energie a delia na energické a rehydratačné, popr ich
kombinácia. Všetky tieto doplnky prenikajú už i do supermarketov a je
ich možno vidieť skoro všade i na čerpacích staniciach. Veľa nadšencov bez
nich neopustí ani fitnes centrum. Sú im pripisované účinky, že po športe
doplnia do tela všetko potrebné, čo telo po ňom potrebuje. Po športe ale telu úplne
stačí voda, ktorá minerály stratené potením doplní a neskôr nejaká
desiata, alebo olovrant. Mnoho z nich totiž obsahuje i látky, ktoré
športovcom k zdraviu nepridajú (umelé sladidlá, farbivá a konzervanty).
Teraz si možno kladiete otázku prečo výrobcovia vyrábajú takéto výrobky. No
pozrime sa na to z inej strany. Prečo chceme, aby všetky živiny obsiahol
jeden nápoj, ktorý dlho vydrží, neobsahoval kalórie a lahodil i našemu
jazyku?
Denne sa vystavujeme
bohatému mixu chemických látok a ozaj nik nevie, čo ten mix aditív,
farbív, konzervantov s nami môže spôsobiť. Ide nie len o potraviny, i z ovzdušia
ich už máme dosť, a tak prečo ešte navyše do tela dávať vysokú
koncentráciu týchto,, telu prospešných,, látok.
Je mnoho športovcov, ktorí sa na túto tému bavia otvorenie a priznávajú,
že doplnky stravy im poškodili pečeň. Skúste si prečítať na danom produkte, čo
do seba idete dať.
Na záver snáď len video
a výrok najsilnejšieho muža Nemecka – Patrick Baoumian:
,, Najsilnejší bylinožravci sú gorily, slony,
bizóny a ja“.