Blog

Obilnina s nattom a opraženou zeleninou

Obilnina s nattom a opraženou zeleninou

Jedli ste už natto? Ak áno a nechutila vám táto ozaj výživná lahôdka, vyskúšajte ju v tomto rýchlom recepte vhodnom k obedu či večeri.

Natto - fermentované sójové bôby, ktoré si môžete vyrobiť i sami doma, alebo ho kúpiť. I tento recept samozrejme pridám.

 - upravuje tlak krvi

 -úprava črevnej mikroflóry a zažívania

- lepší stav ústnej dutiny

- zlepšuje zaspávanie

- kvalitnejší stav kože, nechtov, kĺbov

- bolesť chrbta, prekrvenie končatín

- vplyv na zlepšenie funkcii obličiek

- má vplyv i na kazivosť zubov

- znižuje zápal v tele

- pôsobí ako prevencia pri infarkte


Denná porcia 1-2 PL lyžice.

Kedže je natto vyrobené zo sójových bôbov, môžete si povedať, že to celkom zdravé nie je, nakoľko môže sója vyvolať strumigeny účinok, čo pri pacientoch s problémami štítnej žľazy môže byť problém.  Fermentáciou sa ale 90% týchto látok znižuje, a tak je  rovnako vhodné i pre týchto pacientov, presne tak,  ako je pre nich vhodnejšia kyslá kapusta, miesto surovej. S bežnou konzumáciou morských rias,  ktoré pridávame hlavne k vareniu obilnín, či strukovín telo príjme i dostatok jódu a teda, smelo do toho.

Pravidelnou konzumáciou sa teda výsledky určite dostavia. Ide o skutočne hodnotnú potravinu. Kto sa obáva jeho chuti a lepivosti, odporúčam vyskúšať tento jednoduchý recept.

olej

jarný cibuľka

1 mrkva

1 biela redkovka

korenie  farieb

tamari

varená obilnina

hlávka šalátu

natto


Zvolenú obilninu si uvaríme klasickým spôsobom, odporúčam však určite ako každú obilninu variť s trochou morskej riasy. 

Na oleji si opražíme  a rezance nakrájanú cibuľku, mrkvu redkovku, okoreníme a porpažíme do mäkka, cca 10-15 min. 

Hotové servírujeme na obilninu, ja som dala ryžu, porciu prelejeme Tamari, pridáme lyžicu natto. a dozdobíme šalátom. 

Dobrú chuť!