Blog

Jablčník

Jablčník


Cesto:

450g celozrnná špaldová múka ( ja som zomlela špaldové zrno na hladko)
20g prášok do pečiva bez fosfátov bio
3 PL sladidla (kukuričný slad, ryžový sirup..)
2 PL chia semiačka namočené v 10 PL vody a rozmixované po napučaní
2-4PL mlieka rastlinného kokosového (dáme na koniec, podľa savosti múky)
250 g rastlinného masla (alsan bio alebo kokosové maslo)
štipka soli himalájskej napr.

Plnka:
1 kg jabĺk
0,5 kg hrušky
škorica celjonska
1/2 lyžičky agar prášok, alebo 2 lyžice agarové vločky
dosladiť kukuričným sladom ,alebo koncentrovanou jablkovou šťavou bio

Zo surovín si vypracujeme bochnik cesta, ktoré necháme stuhnúť hodinu v chladničke. Múku pridáme ak je treba, nakoľko každá saje inak.
jablka a hrušky si nastrúhame a so štipkou soli podusíme, dochutíme jabl. koncentrátom bio, alebo iným sladidlom a pridáme agarove vločky, alebo prášok, varíme 5 min a odstavíme. Počkáme ako nám zmes tuhne, ked chladne, aby mala strednú konzistenciu. A by bola priveľmi tuhá, pridáme vodu, ak málo, tak zasa kus agaru.
Plech 30x20cm , vymastíme maslom, posypeme múkou, nastrúhame, alebo vyvaľkáme polku cesta, spodnu časť utlačíme, pridáme plnku a dostrúhame na vrch druhú polovicu cesta.
Pečieme pri 180 stupňov cca 25-30 min. Dobrú chuť!