Blog

Jarný guľáš

Jarný guľáš

Počet porcií 4, čas prípravy 25 minút

Suroviny

·         olej bio

·         1 cibuľa

·         soľ

·         1 údený tempeh

·         1 seitan špeciál

·         1 mrkva

·         1 petržlen

·         2 stonky zeleru

·         1 pór

·         ½ ČL koreniaca zmes Valach – od Davídka

·         ½ ČL údená paprika od Davídka

·         ½ ČL Vegoš od Davídka

·         1 hrnček nakrájanej maslovej tekvice

·         ½ lyžičky mletej rasce

·         2 lyžičky bio horčice bez cukru

·         3 strúčiky cesnaku

·         1 hrsť sušených  húb sparených vriacou vodou

·         petržlenová a zelerová vňať

·         umeocot

·         Tamari sójová omáčka

·         1PL liečivý kuzu škrob na zahustenie

 

Postup

V kotlíku s olejom speníme posolenú cibuľku do zlata, potom pridáme na kocky nakrájaný tempeh, opražíme do chrumkava. Pridáme koreňovú zeleninu, tekvicu, zelerové stonky, pór, sparené sušené hríby, horčicu, cesnak, papriku, korenie, rascu, podlejeme vodou a dusíme do zmäknutia. Nakoniec pridáme nakrájaný seitan a v troche studenej vody si rozpustíme kuzu a vlejeme do hrnca, po  cca 2 min. keď je kuzu číre, odstavíme. Dochutíme vňaťami, umeoctom a Tamari.

Dobrú chuť!

Ume ocot – vyrába sa kvasením japonských ume boshi sliviek. Umeboshi obsahuje kyselinu, ktorá čistí črevá od nánosov a toxínov, udržuje zdravý imunitný systém a dodáva vitalitu. Keď to preženiete s jedlom alebo zjete niečo, čo vám sadne na žalúdok, alebo máte  problémy s vyprázdňovaním alebo vás páli záha, vtedy existuje veľmi rýchla a zdravá pomoc – ume boshi slivky, alebo ocot.

Tamari sójová omáčka

·          podporuje a urýchľuje trávenie

·         Zlepšuje pravidelnú stolicu

·         Antiseptické účinky

·         Normalizuje pH (kyslosť) organizmu

·         Posilňuje srdce a cievy

·         Vhodná pre vegetariánov

·         Vhodná pre Celiatikov