Blog

Šťavnatý pudingovo makový koláčik

Šťavnatý pudingovo makový koláčik

Plech 25x30 cm, čas prípravy 45min

Suroviny

 

·         1 hrnček špaldovej celozrnnej múky (pohánkovej)

·         1 hrnček mak - zomlieť

·         1 hrnček datlí

·         5PL kukuričný slad

·         2 dcl sezamového oleja

·         3/4 hrnčeka sušených hrozienok sultánky

·         ¾ hrnčeka nahrubo nasekaných orechov

·         ½ ČL tamari sojová fermentovaná omáčka, alebo štipka soli

·         2 ČL prášku do pečiva bez fosfátov – BIO

·         ½ ČL korenie na pečenie od Davídka

·         ½ ČL škorice

·         Hrsť sušených sliviek

·         2 PL karob alebo kakao

·         7 dcl rastlinné mlieko

·         50g liečivý kuzu škrob

·         3PL mirin –ryžové sladké víno, alebo 1PL rum

·         marmeláda bez cukru na potretie korpusu

·         na ozdobu kokos, goji (kustovnica), mandle a pod.

·          na čokoládovú polevu -90% čokoláda, plechovka kokosovej smotany, ½ ČL tamari sójova omáčka, 3 PL kukuričný slad

Postup

Z mlieka si odoberieme ¼ a rozmiešame v nej kuzu škrob. Do zvyšného pridáme tamari a uvedieme do varu. Primiešame rozpustené kuzu a kus povaríme. Do hotového pudingu pridáme rozmixované datle, ktoré sme rozmixovali s olejom a mirinom, následne zomletý mak. Dosypeme všetky ostatné ingrediencie (múku, hrozienka, karob prášok do pečiva, korenie, škoricu, nasekané orechy) a zamiešame. Plech vytrieme olejom, posypeme múkou a hmotu naň vylejeme. Pečieme pri 180 °C cca 25-30 min. Horúci koláč potrieme džemom, polejeme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme rozpustením vo vodnom kúpeli (tuhá časť kokosovej smotany, tamari, slad, čokoláda) a posypeme ľubovoľnou kombináciou zdravých surovín.

Dobrú chuť!

Slad – zložité sladidlo, ktoré sa vyrába z obilnín, pri výrobe sa zachováva štruktúra zložitého sladidla, ktorý sa do krvi uvoľňuje postupne, čo ocení i váš mozog. S ním do tela dostávate i množstvo enzýmov a minerálov, ktoré sa naopak pri prijme jednoduchého cukru, v tele spotrebúvajú, a tak možno nazvať jednoduchý cukor požieračom vitamínov a minerálov.

Kuzu škrob - Kuzu japonský škrob je získavaný z koreňa rastliny vínneho kríka, ktorý je veľmi tvrdý, odolný a jeho energia dokáže vyliečiť mnohé zdravotné ťažkosti.  Tento silný liečivý škrob sa používa už od pradávna, tradičná čínska medicína ho využívala hlavne pri liečení všetkých možných závislostiach, pri prečistení organizmu, lepšie „spojazdnenie“ pečeni, ochoreniach zažívacieho traktu a zlepšenia celkovej vnútornej rovnováhy. Kuzu japonský škrob stojí za zaradenie do jedálnička.