Blog

Sviečková omáčka s cuketovým knedlíkom a brusnicovým kompótom z cvikle

Sviečková omáčka s cuketovým knedlíkom a brusnicovým kompótom z cvikle

4 porcie, čas prípravy 45min

Suroviny

·         2 mrkvy

·         2 petržleny

·         1 zeler

·         4 guličky nového korenia

·         2 ks bobkového listu

·         ¼ ČL Čierne mleté korenie

·         olej

·         1 cibuľa

·         citrónová šťava z 1 citróna

Postup

Na oleji speníme osolenú cibuľku, pridáme nakrájanú zeleninu, koreniny, orestujeme. Podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Potom guličky korenia a bobkový list vyberieme,  obsah rozmixujeme. Mala by vzniknúť hustá krémová omáčka, ktorú dochutíme lyžicou sladu, citrónovou šťavou a soľou. Môžeme zjemniť rastlinnou smotanou, no nie je to vôbec potrebné.

Tempeh opečieme na oleji do chrumkava. Miesto tempehu môžeme použiť i seitan alebo údené tofu.

Knedlík:

1 hrnček ovos

2cm morská riasa(kombu, wakame)

1 cuketa

Pohánková múka

soľ

 

knedlík

Ovos si dopredu namočíme, potom uvaríme s morskou riasou a štipkou soli. Mierne vychladnutý ho rozmixujeme nepravidelne tyčovým mixérom na väčšie kusy. Pridáme nastrúhanú cuketu a pohánkovú múku podľa potreby. Dochutíme. Mokrými rukami varujeme guľky, ktoré varíme nad parou cca 15 min,, alebo v osolenej vode s trochou oleja.

Brusnicový kompót z cvikle

1 cvikla nakrájaná na kocky

1/2hrnčeka ovocienka- (ovocný koncentrát bio bez cukru)

1ČL tamari sójová omáčka

Kúsok vody

1PL kuzu škrob

Nakrájanú cviklu zalejeme ovocienkou, tamari a pridáme kúsok vody ( cca 2dcl, podľa veľkosti cvikle). Varíme do zmäknutia. V troche vody si rozpustíme kuzu škrob a prilejeme do mäkkej cvikle. Chvíľu povaríme, kým kuzu zčírie a odstavíme. Ochutnáme, poprípade dosladíme ovocienkou.

Dobrú chuť!

Cvikla- lacný a účinný spôsob liečby kardiovaskulárnych stavov a krvného tlaku, podporuje funkciu pečene. V starom Ríme ju bohato využívali, jednak ako jedlo, ale najmä ako liek. Jej listy sú tiež jedlé a upravujú sa ako špenát. Obsahujú betakarotén, vápnik, železo.


Morské riasy - obsahujú  rôzne množstvá živín, minerálov a stopových prvkov a uľahčujú trávenie obilnín a strukovín.