Sviečková omáčka s cuketovým knedlíkom a brusnicovým kompótom z cvikle

4 porcie, čas prípravy 45min
Suroviny
·
2 mrkvy
·
2 petržleny
·
1 zeler
·
4 guličky nového korenia
·
2 ks bobkového listu
·
¼ ČL Čierne mleté korenie
·
olej
·
1 cibuľa
·
citrónová šťava z 1 citróna
Postup
Na
oleji speníme osolenú cibuľku, pridáme nakrájanú zeleninu, koreniny, orestujeme.
Podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Potom guličky korenia
a bobkový list vyberieme, obsah
rozmixujeme. Mala by vzniknúť hustá krémová omáčka, ktorú dochutíme lyžicou
sladu, citrónovou šťavou a soľou. Môžeme zjemniť rastlinnou smotanou, no nie je
to vôbec potrebné.
Tempeh
opečieme na oleji do chrumkava. Miesto tempehu môžeme použiť i seitan
alebo údené tofu.
Knedlík:
1
hrnček ovos
2cm
morská riasa(kombu, wakame)
1
cuketa
Pohánková
múka
soľ
knedlík
Ovos
si dopredu namočíme, potom uvaríme s morskou riasou a štipkou soli.
Mierne vychladnutý ho rozmixujeme nepravidelne tyčovým mixérom na väčšie kusy.
Pridáme nastrúhanú cuketu a pohánkovú múku podľa potreby. Dochutíme.
Mokrými rukami varujeme guľky, ktoré varíme nad parou cca 15 min,, alebo
v osolenej vode s trochou oleja.
Brusnicový
kompót z cvikle
1
cvikla nakrájaná na kocky
1/2hrnčeka
ovocienka- (ovocný koncentrát bio bez cukru)
1ČL
tamari sójová omáčka
Kúsok
vody
1PL
kuzu škrob
Nakrájanú
cviklu zalejeme ovocienkou, tamari a pridáme kúsok vody ( cca 2dcl, podľa
veľkosti cvikle). Varíme do zmäknutia. V troche vody si rozpustíme kuzu
škrob a prilejeme do mäkkej cvikle. Chvíľu povaríme, kým kuzu zčírie
a odstavíme. Ochutnáme, poprípade dosladíme ovocienkou.
Dobrú chuť!
Cvikla- lacný a účinný spôsob liečby kardiovaskulárnych stavov a krvného tlaku, podporuje funkciu pečene. V starom Ríme ju bohato využívali, jednak ako jedlo, ale najmä ako liek. Jej listy sú tiež jedlé a upravujú sa ako špenát. Obsahujú betakarotén, vápnik, železo.
Morské riasy - obsahujú rôzne
množstvá živín, minerálov a stopových prvkov a uľahčujú trávenie obilnín
a strukovín.