Pšenovo ryžové placky so šošvicovým soté na kari, reďkovkový šalát

Pšenovo ryžové placky so šošvicovým soté na kari, reďkovkový šalát
4porcie, 45 minút
Suroviny
Ryžové placky:
2 hrnčeky varená ryža so pšenom (uvarené spolu s morskou riasou a soľou)
2 strúčiky cesnak
1 ČL Korenie od davídka vegoš
1 PL ľanové semienka ( vločky napr)
Kúsok pohánkovej múky na zahustenie (nemusí byť)
Olej na vyprážanie
Ľanové semienka si zalejem trochou vody, necháme nabobnať. Prilejeme do ryže a pšena a spolu s ostatnými surovinami vymiesime zmes, z ktorej tvarujem guľky a následne placky, ktoré vypražíme na oleji.
Šošovicové soté na kari
Olej
1 cibuľa
1 cuketa
1ČL kari asia od Davídka
1 mrkva
1 petržlen
1 hrnček brokolice
1 stonka zeler
1 hrnček namočenej zelenej šošovice
Na dochutenie ume ocot, tamari popr. soľ
Na oleji si speníme jemne osolenú cibuľku, pridáme koreniny, zeleninu a prepláchnutú šošovicu, podlejeme hrnčekom vody a dusíme do mäkka. Potom tyčovým mixerom nepravidelne zmixujeme pár časti na zahustenie. Odstavíme zo zdroja tepla a dochutíme ume octom a tamari sójovou omáčkou.
Reďkovkový šalát
2 biele reďkovky
0,05dcl zázvorová šťava
1 PL ume ocot
Hrsť polníčka alebo rukoly
1 tofunéza
Všetky suroviny zmiešame, dochutíme a podávame.
TIP: Biela reďkovka daikon napomáha tráveniu vyprážaných jedál, a tak je ideálnou oblohou taniera.
Ľanové semienka – obsahujú veľké množstvo rozpustnej vlákniny a majú vysoký obsah omega 3 MK. V našom jedálničku by nemali určite chýbať. Podávať rozmixované, alebo prelisované vo forme vločiek, alebo ich treba dobre požuť, aby z nich organizmus vyťažil čo najviac benefitov.
Šošovica - znižuje hladinu cholesterolu v krvi a navyše dokáže čistiť krvné cievy. Zníženie rizika kardiovaskulárnych chorôb je možné vďaka vysokému obsahu vlákniny v šošovici, čo potvrdzujú i štúdie. Draslík reguluje srdcové kontrakcie a horčík a kyselina listová sú zas nevyhnutné pre zdravé srdce a cievy.