Blog

Sekaná na šampiňónoch

Sekaná na šampiňónoch
Náš včerajší obed- Šampiňónová omáčka, šošovicová sekaná, obilnina a zelenina v 3 podobách(pečená, čerstva a lyžica prírodného probiotika- pickles).

Na sekanú som si namočila šošovicu a pohánku na 2 hodiny, i keď ich netreba, nic tým nepokazíte,, budú obe rýchlejšie hotové a samozrejme to namáčanie je i prospešné ( čiastočné zbavenie antinutričných látok).

Šošovicou podporíme činnosť mozgu, nervový systém, vyživíme svaly, zabezpečíme dostatok železa, udržíme zdravé srdce, dalej šošovica pomáha s trávením a znižuje cholesterol.Šošovica patrí spolu s fazuľou a hrachom do kategórie plodín, ktoré pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi. Vláknina v nich obsiahnutá spomaľuje rýchlosť, ktorou je potravina absorbovaná do krvi, a tak udržuje stálu hladinu glukózy v krvi.
Pohánka nás ešte stále príjemne z vnútra zahreje a popri tom pomáha pri žilných chorobách, kŕčových žilách, hemoroidoch,

- pôsobí proti krvácaniu z ďasien a nosa
- posilňuje väzivové tkanivá a uľavuje pri hemoroidoch
- podporuje prekrvovanie
- posilňuje nedostatočné libido alebo potenciu
- preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde
- posilňuje imunitný systém
- pôsobí na reguláciu krvného obehu.

Zelenina nám dodá všetky potrebné vitamíny a minerály, probiotiká a zabezpečí zásaditosť porcie. Hríby sú bohatý zdroj výživy a skvelý antioxidant.

Sekaná:
olej
1 cibuľa
3/4 hrnčeka nasekané mandle
1/2 hrnčeka namočenej šošovice a uvarenej
1 hruška - nastrúhaná
2 lyžice ľanových vločiek
3/4 hrnčeka pohánkových vločiek
1/2 Č maha korenie
1/2 CL 4 farebné korenie
1 nakrájaná stonka zeleru
1 nastúhaná biela reďkovka
rôzne semienka(sezam, slnečnica, tekvica..)
na dochutenie ume ocot, tamari, alebo soľ

Na oleji si speníme mierne osolenú cibuľku, pridáme redkovku, zeler, korenie, podusíme. Potom pridáme všetky ostané ingrediencie, premiešame, odstavíme.Vločky pridávajte postupne, podľa savosti zmesi. trochu si nechajte na posypanie formy. Ochutíme ume a zmesou naplníme formu - srnčí chrbát vystlaný papierom na pečenie, vymasteným a posypaným ovsenými vločkami a semienkami.. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180st. cca 35 min.do zlata. Až po vychladnutí krájame.

šampiňónová omáčka

1 hrnček hnedých šampiňonov, soľ, olej, cibuľa, rastlinná smotana, 4 farebné korenie.
Na oleji si speníme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané šampiňony, korenie a opražíme do mäkka. Potom zjemníme smotanou a odstavíme. Obohatiť ju môžete nastrúhaným kalerábom, ktorý podusíte so šampiňonmi..

Podávame s akoukoľvek obilninou. Skvele porciu doplnia i batátové hranolky. Ich sladká chuť sa snúbi s ostatnými chuťami priam dokonale.
Dobrú chuť!