Blog

Ako sa stravovať v lete

Ako sa stravovať v lete


Nastalo  biologické leto. Vonku je čoraz teplejšie a my nemáme vôbec chuť na varené jedlo, veď kto by nám ho i varil. Pri sporáku stojí vždy len človek, ktorý sa na túto činnosť obetuje a snaží sa tam stráviť tiež čo najkratšiu dobu. Túžime len po ochladení a máme potrebu zahnať hlad a doplniť energiu. Niekto si myslí, že čím chladnejšie nápoje bude piť, tým viac telo ochladí. Opak je však pravdou. Telo musí uvoľniť energiu na ohriatie studeného nápoja, čím opäť vzniká teplo, ktoré ohreje organizmus. A nastáva začarovaný kruh, siahneme po zmrzline a zistíme, že sme si znovu nepomohli. Zvolíme také potraviny, aby sme nezaťažili trávenie a telu dodali potrebné množstvo živín. Pokiaľ zvolíme jedlo vyprážané, ktoré je vhodné v zime, potečie z nás pot, čo je jasné, organizmus sme prehriali. Musíme si uvedomiť, že množstvo tuku v strave predstavuje zahrievanie organizmu a to je ideálne v chladnom zimnom počasí, kedy si to môžeme dovoliť.


Čo uprednostniť

V lete do pokrmov pridávame olivový olej, najmä do hotových šalátov, cestovinových jedál, preferujeme kuskus a bulgur, ktoré sú nenáročné na prípravu a nezaťažia trávenie. Pokiaľ chceme zaradiť polievky, tak sladké  letné. V tropických horúčavách stráca organizmus veľa minerálov, ktoré dopĺňame morskými riasami, hlavne riasa wakame, ktorá upravuje krvný tlak na optimálny. Môžeme ju namočiť a pridať nakrájanú do cestovinového šalátu. V lete sú veľmi časté grilovačky, kde si môžeme ugrilovať zeleninku(cuketu, mrkvu, kukuricu, ), seitan, tempeh. To všetko marinované v rôznych marinádach z cesnaku, sójovej tamari omáčky, tymiánu, letných byliniek, olivového oleja, sladu. V žiadnom prípade by nemala chýať biela reďkovka – diakon, ktorá grilované a vyprážané pokrmy robí ľahšie stráviteľnými. Pitný režim je samozrejmosťou. Najlepšia je čistá voda, ochutená bylinkami( mäta, baza) citrónom, pomarančom, ktoré organizmus schladia. Výborne organizmus schladí  i čaj z opraženého jačmeňa.(1 lyžica opražených krúp, hrnček vody a varíme s morskou riasou wakame cca 3 minúty, pijeme ochladené, dochutené, citrónovou šťavou, bylinkami.)


Oslabené orgány v lete

Smejete sa často? Prečo sa to pýtam? Radosť a smiech sú spojené so srdcom a to, s jeho párovým orgánom tenkým črevom sú zodpovedné za kvalitnú krv. Práve v lete sú tieto 2 orgány citlivé a oslabené. Črevo je zodpovedné za to, akú krv naše srdce po tele rozvádza. Naše črevá sú zdrojom nášho zdravia, závisí od nich naša celková fyzická a psychická kondícia. Väčšina ľudí má poškodené črevo vďaka modernej strave chudobnej na vlákninu, obsahujúcu nadbytok tuku, mlieka a bielej múky. Dobrá strava postavená na obilninách, zelenine a strukovinách môže dať naše zdravie znovu do poriadku. Ako naše orgány spolupracujú ak preťažíme jeden z nich? Ak prehrievame srdce nevhodnou stravou, alebo neustálym časovým vypätím, tenké črevo mu ide na pomoc a čas tepla začne odvádzať. Využije na to močový mechúr, ktorým dostane teplo z tela von. Teplo spôsobí zápal, my síce nemáme bakteriálny nález, no cítime pálenie a bolesť pri močení. Ako poznáme , že srdce nepracuje ako má? V tvári sme bledý, pretože nemáme dostatok živín. A keďže srdce riadi i cievy, ak ich máme upchaté, pokožka v tvári bude sfialovená.  Stav srdca sa dá poznať i podľa špičky jazyka a vášho nosa. Zdravé srdce- zdravý lesklý ružový jazyk, pohybuje sa bez problémov a nebráni nám v reči. Pokiaľ máme začervenanú špičku nosa, môže to signalizovať problém so srdcom. Stav našej tváre vypovedá o stave nášho srdca. Zamilovaného človeka poznáte už z diaľky a smutného tiež. Pokiaľ srdcu chýba energia, ľudia hovoria pomaly, možno veľmi málo a zasa ak máme prebytok energie, hovoríme rýchlo. Starosti so srdcom sa objavujú najmä v tomto období. Ľudia pociťujú tlak na hrudi a náhle srdečné príhody sú v tomto období najčastejšie. Srdce ovplyvňuje našu psychiku a naša psychika ovplyvňuje srdce.  Pokiaľ máme srdce v poriadku, sme duševne silný, stabilný a naša myseľ je jasná.  Práve stravou môžeme srdcu v letných mesiacoch pomôcť. Strava, ktorá ho nezaťaží a uvedie ho do harmónie. Srdce vyžaduje pravidelnosť, škodí mu nerovnováha v každom smere(vyspávanie, ponocovanie, negatívny prístup k životu, časové vypätie, nárazový zmeny). Srdcu a cievam škodí nadbytočné množstvo živočíšnych bielkovín a tuku, pretože naše telo prekysľujú a v tele sa potom tvorí nadbytok hlienu, ktoré zhoršujú krvný obeh.


Čomu sa teda vyhnúť? 

Grilovaniu sa v lete nevyhneme, i keď je to forma úpravy, ktorá zahrieva, preto si dajte  radšej grilovanú zeleninu, kukuricu, tempeh, seitan.. namiesto steaku, ktorý vašu energiu stiahne a automaticky vás bude telo žiadať o vyrovnanie energie, teda prijať niečo uvoľňujúce vo forme pivka, koláčika, kávičky a pod. Ak už teda bez mäsa nebudete, uprednostnite rybu. Ďalšia zdanlivá chyba je jesť príliš mnoho ovocia. Tropickému sa vyhýbame z dôvodu zberu nedozretého, aby prežilo dlhú cestu k nám, je chemicky ošetrené. No pokiaľ to preženieme i s tuzemským, zaťažíme slinivku, slezicu, tenké črevo. Nezabúdajte, že ovocie je dezertom.  Cukor je príliš uvoľnujúca energia a oslabuje činnosť srdca.  V lete priaznivo ovplyvňuje činnosť nášho srdca kukurica. Máme ju vo forme polenty a krupice, alebo i varenú. Uprednostňujeme tempeh, tofu, šošovicu, ktorá je vďačná i na prípravu. Jedálniček nám spestria i huby. Rastú a my ich môžeme použiť všade tam, kde by sme chceli použiť mäso a na viac detoxikujú organizmus.  Chute , ktoré posilňujú tieto orgány sú horká a pražená. My ich mylne uspokojujeme pivom a kávou. Skúste ich uspokojiť, rukolou, čakankou, kávou melta, praženými semiačkami. Farbou leta je červená, snažíme sa na tanier dostať všetko, čo je červené – reďkovky, paradajky, paprika, ktoré naše telo príjemne ochladia.


Energia leta

Veľká a ohnivá energia leta dáva životu pohyb. Dlhé letné dni podporujú našu aktivitu a každodenné povinnosti zvládame ľahšie než v zime a na konci dňa máme ešte dosť elánu a radosti na stretnutia s inými ľudmi, ktoré nás tešia. Oslavy, grilovačky, opekačky, to všetko patrí k letu a my sa na to veľmi tešíme, čo prospieva i nášmu srdcu, najoslabenejšiemu  orgánu leta. Kto si teda nenájde čas na stretnutia so svojimi blízkymi, okráda sa o radosť, ktorá prospeje jeho celému telu i duši.