Blog

Čo jesť v júni

Kým v máji sme boli ešte  trošku obmedzení len na prísun zeleného . divokej zeleniny a pažítky šalátu, reďkovky, mangoldu, špargle a podobne, v júni nám toho príroda ponúka skutočne hojne. Až tak veľa, že niektoré dary ozaj nestíhame zjesť v takom bohatom  počte  v ako sa v prírode nachádzajú. Tu prichádza na rad sezóna zavárania, džemovania,  výroba sirupov a podobne.



Prebytok ovocia a zeleniny

Jedli ste už niekedy džem bez cukru, po ochutnaní ktorého už iný ani nebudete pripravovať?  Alebo nakladané reďkovky v liečivom ume octe? O tom ale písať nechcem, pretože to všetko, ako na to, som pre vás spísala v júnovom čísle Balansu.


Čo nám príroda ponúka

Prvé jarné ovocie si do sýta môžeme užiť práve v tomot mesiaci (čerešne, jahody, višne). V záhradkách sa nám už objavuje zelený hrášok, karfiol, mlada brokolica, šalát, uhorka, paradajka, paprika, mladá cibuľka i mrkva, cukety, kôpor, rôzne druhy reďkoviek... To všetko naše telo príjemne osvieži a dodá mu potrebné vitamíny a minerály..


Čo si v jedálničku určite ponechať

Do jedálnička ale stále môžete zaradovať  potraviny, ktoré máme vo svojom jedálničku počas celého roka, vďaka ich dobrému uskladneniu.  Ide o potraviny ako cvikla, mrkva, petržlen, cibuľa, cesnak, hlávková kapusta a orechy.

Samozrejmosťou sú obilniny a strukoviny, semienka a orechy. Tie na našom stole nesmú nikdy chýbať. Určite je vhodný čas na rýchle recepty z kuskusu, bulguru i cestovín, ktoré sú na prípravu časovo nenáročné.


 

Čo nás teda v júni spoločne čaká?

 Určite skvelá ovocná bublanina bez vajec,  uhorkový šalát trochu inak, jahodový puding z domácich jahôd,  jahodovo jogurtový nanuk, recepty z mangoldu i kôpru...

Určite je sa načo tešiť J