Blog

Ako zdravo konzumovať paradajky a papriku počas sezóny

Ako zdravo konzumovať paradajky a papriku počas sezóny

Je tu sezóna paradajok, papriky a zemiakov. Všetky patria do čeľade ľuľkovitých, ktoré obsahujú toxické látky, jedovatý solanin, tomatin a ďalšie. Všeobecne sa považujú za zdravé, no odporúčajú sa jesť len v čase sezóny a upravené tak, ako to robili i naši predkovia. Tak sa teda poďme inšpirovať. Znovu podotýkam, ľudstvo sa stravuje inak cez 300 rokov, a tak neberieme do úvahy, čo bolo pred 100 rokmi. Ale to vy už dobre  viete.


Ako to bolo?

Ako som už spomínala vyššie všetky spomenuté zeleniny obsahujú lektíny. Najviac ich je obsiahnutých v šupke a semenách.  Vedeli to i americký Indiáni, a tak papriky upravovali pečením, následným šúpaním a odstraňovaním semienok.

Po tom ako do Európy doviezol Krištof Kolombus svojim rodákom paradajky, celé 2 storočia ich oni odmietali konzumovať. Neskôr sa ich naučili pripravovať tak, že ich dopredu ošúpali a zbavili semien, a tak z nich pripravujú národné špeciality dodnes. Dokonca z nich vyšlachtili odrodu Roma, ktorá má veľký podiel dužiny na úkor semien a šupky. Rovnakým spôsobom upravujú i zavárané papriky, v  ktorých nevidíte semienka ani šupky. Iné štáty tieto pravidlá nedodržujú.  Ak si kúpite konzervu chilli papričiek, pôvodom z Talianska, kúpte si ich s kľudným svedomím. Šupky plné lektínov a jadierok  sú odstránené. 



Tabasco a iné pikantné pochúťky

Všetky pikantné pochúťky z oblasti Talianska sú fermentované, čím dochádza k štiepeniu lektínu za pomoci baktérií. Je to 100% zaručená metóda, ktorú využívali  už Inkovia.


Ako zdravo upraviť paradajky a papriku?

Paradajky i papriku namočte do vriacej vody na 1 minútu,potom ich vyberte, dajte do papierového sáčka a nechajte vychladnúť, úplne ľahúčko ich ošúpete.

Častá konzumácia

Častou konzumáciou paradajok a paprík v neupravenej forme zaťažujete hlavne obličky a pečeň a ľudia s bolesťou kĺbov a reumatizmom by sa mali ich konzumácii vyhýbať počas celého roka. Doprajte si ich počas sezóny a v upravenej forme.