Bazový sirup bez cukru

20 kvetov bazy
2 l vody
890 g kukuričný slad alebo jablkový koncentrát 100%
2 citróny
2 limetky
hrsť mäty s medovkou
1/4 ČL soľ
Vodu so sladom alebo koncentrátom a soľou dáme zovrieť. Necháme ochladnúť na cca 45 st. a potom do nej vložíme ostatné suroviny(citróny a limetky dobre umyté a nakrájané aj s kôrou) a necháme do druhého dňa vyluhovať. Kvety z čistej prírody neoplachujeme. Na druhý deň precedíme a vyžmýkame obsah citrusov, mierne nahrejeme, no nevaríme, aby sme nezničili esencie z kvetov a plníme do sklených fliaš. Už vychladnuté skladujeme v chlade. Ak chcete sirup, ktorý vám vydrží dlhšie, uveďte ho do varu a horúcim plnte fľaše alebo poháre a zavíčkujte.
Kyslosť a sladkosť si určte sami ochutnaním a prípadným dosladením, či okyslením. ak používate jablkový koncentrát, sirup bude výraznejší s miernou príchuťou jabĺk.
Dobrú chuť!