Blog

Cukor zlodej vitamínov a minerálov

Cukor zlodej vitamínov a minerálov

Odnaučiť sa sladkej chuti sa nedá. Bola to prvá chuť s ktorou sme sa po príchode na tento svet stretli – v materskom mlieku. Tak ako sa dieťa nechá utíšiť kojením, i my pri nedostatku lásky a prejavu smútku siahame po sladkej chuti. Sladká chuť je pre naše telo potrebná, podporuje  tráviace orgány slezinu i žalúdok.

Pri nadmernej konzumácii jednoduchých cukrov dochádza k úbytku vlastných  minerálov. Jeho väčší príjem spôsobuje i prekyslenie organizmu. Naša krv je mierne zásaditá a pri jeho nadmernom príjme potrebuje organizmus vyrovnať kyslosť dodaním vlastných uložených zásaditých minerálov. Čím viac ho skonzumujete tým viac minerálov a vitamínov potrebuje k vyrovnaniu miernej zásaditosti krvi. Pri častej  pravidelnej  konzumácii  dochádza k mnohým zdravotným problémom. Zhoršenie stavu pleti, vlasov, nechtov, nedostatok železa, vitamínu B12 a neskôr i závažnejšie ochorenia. Ak trpíte únavou, migrénami, zahlienením, častými zápalmi, určite je na zváženie príjem jednoduchého cukru obmedziť. Viem, je to ťažké, cukor je droga, ktorej sa veľmi ťažko vzdáva. Prešla som si tým istým, no pri správnom nadstavení  jedálnička, vám chýbať určite nebude.

Glukóza je našim najväčším zdrojom energie a potrebujem ju počas celého dňa. Jej prísun nám zabezpečí  konzumácia celých zŕn, ktoré obsahujú pomalé zložité cukry, ktoré sa vďaka enzýmov rozkladajú postupne. Telo dokáže regulovať rýchlosť ich vstrebania a tým ovplyvňovať hladinu cukru v krvi. Slezina  nie je zaťažená a my netrpíme výkyvmi nálad a bolesťami hlavy.

Naopak jednoduchý cukor nepotrebuje k svojmu rozloženie enzými, a tým sa hneď vstrebáva a dostáva do krvi. Okamžité zvýšenie hladiny cukru v krvi vyvolá vyplavenie inzulínu z Langerhansových ostrovčekov. Inzulín spracuje glukózu a tu prevedie tam, kde je treba, no zvyšok- prebytok  premení na tuk. Pokiaľ sme zdraví, máme dostatok inzulínu, ten zariadi vždy, keď nám stúpne hladina cukru v krvi, jeho vyrovnanie svojím uvoľnením. Telo je pripravené na všetko, a tak vždy vylúči inzulínu trochu viac než je potreba. Teda hladina cukru klesne o trochu nižšie než bola pred konzumáciou jednoduchého cukru a my dostávame znovu chuť na sladké.

Kolísanie cukru spôsobuje nerovnomerné zásobovanie tkanív výživou, čím trpí hlavne nás mozog. Prejavuje sa to únavou, kolísavými náladami, precitlivenosťou, bolesťami hlavy, nespavosťou až depresiami. Stále prekyslené telo je náchylné na zápaly, chýbajú mu minerály, začína kazivosť zubov a mnoho iných problémov ako osteoporóza, alebo hypoglykémia, ktorá je veľmi úspešne liečená stravou samotnou. Máme stále hlad, ,,mňamkali by sme“ , prejedáme sa, sme unavení.  Krúti sa nám hlava a trasie nás ak sa včas nenajeme. Vo veľkom návale hladu siahame po sladkostiach a na pár minút sa nám zdá , že j to v poriadku, ale nabehne uvolnenie inzulínu a sme zasa tam, kde sme boli, cukor klesne an nižšiu hladinu a máme zasa potrebu niečo zjesť. Keby sme rozumeli, čo telo chce,  siahli by sme po zložitom cukre, pri konzumácii ktorého, v zdravej a vyváženej strave by nám stačilo jesť 3x denne a elo by vydržalo dlhé hodiny bez jedla, úplne spokojné a pomaly by si rozkladalo zložité cukry , ako potrebuje. A prázdnota v bruchu by nám bola úplne prirodzená a príjemná, nakoľko nečakané návaly  by sme nepociťovali.  Téma cukru je veľmi rozsiahla a tak pokračovanie nabudúce. Na koniec len odporučím používať zložité sladidlá. Viac o nich sa už dozviete v knihe.