Domáci celozrnný PITA chlieb

1 hrnček celozrnná špaldová múka
1 PL umeocot, alebo jablčný
1/2 ČL soda
2 PL olivový olej
teplá voda cca 6 PL podľa savosti múky pridávať postupne
štipka soli
hrsť semienok - nemusí byť ( tekvicové ,sezam, konopné, ľanové vločky)
Zo surovín si vypracujeme cesto. Necháme ho v chladničke 15 min odpočívať. Potom si ho rozdelíme na cca 3 časti a z každej vyvaľkáme placku hrubú cca 1 cm. Opekáme na rozohriatej panvici do zlata z oboch strán. Potom necháme vychladnuť. Vychladnutú prekrojíme, no nedokrojíme úplne. Plníme nátierkou, tofunézou, jogurtovou zalievkou, sezamomou omáčkou (tahini, citronová šťava, soľ, voda), alebo domácou tatarkou. Pridáme opečený tempeh, falafel -(domáca fašírka z cíceru), seitan, tofu...marinované v ľubovoľnej marináde a dozdobíme sezónnou zeleninou.
Dobrú chuť!