Zdravé letné grilovanie, ako na to?

Horúce letné dni, ku ktorým nesporne patrí spoločnosť, čerstvý vzduch, rodinné oslavy, posedenia a samé príjemné aktivity, s ktorými sa spája dobré jedlo, sa málokedy zaobídu bez grilovania. S príchodom leta možno neoficiálne zahájiť i grilovaciu sezónu. Ak ste zástancom prirodzenej stravy, a teda sa vyhýbate živočíšnej bielkovine, nezúfajte. Grilovať sa totiž dá čokoľvek - zdravo, bez výčitiek a pritom dokonale chutne.
1. Chrumkavá grilovaná zelenina
Grilovaná zelenina je proste vynikajúca. Jej chuť a voňa je tak vynikajúca, že ju majú radi i tí, ktorí čerstvu zeleninu veľmi nekonzumujú. Grilovať sa dá veľmi veľa druhov.
Baklažán, cuketa, - ideálna mladá, bez veľkých jadierok, potretá olejom, čerstými bylinkami s cesnakom.
Paprika- vynikajúca nakrájaná na plátky a potretá marinádou, popr griloaná v celosti a plnená ryžou s nastrúhaným tempehom, tamari, čierne korenie.
Batat - nakrájaný na plátky, potretý marinádou z oleja, cesnaku byliniek, horčice....
Tekvica Hokaido, cvikla, zeler - nakrájané na plátky, potreté olejom, tymiánom , tamari,
Cibuľa - kráľovná grilovacích večierkov, mladé kúsky v celosti, väčšie pokrájané, potreté olejom a tamari
Šampiňóny , hliva a iné huby - potreté marinádou sú jednoduchou lahôdkou ( tamari, olej, slad, citrónová šťava, alebo ume, tymián)
Kukurica - tú miluje asi každý. Ak je ešte chutne pripravená, určite na tanieri ohrdnutá neostane. Je dobre ju najprv predvariť a potom ju na grile častejšie otáčajte. Hotovú potriete rastlinným maslom a dochute soľou , popr tamari.
Špargľa - olivový olej mu k dokonale lahodnej chuti stačí.
2. náhrada mäsa - seitan, tempeh, tofu (koreniny na chutné marinády pripravené špeciálne na gril. pribudnú už bud. týžden v eshope)
Ich grilovanie sa od grilovania mäsa nijak nelíši. Jediný rozdiel je v dobe grilovania. Tieto pochúťky nevyžadujú toľko našej pozornosti. Ideálne je nechať ich postáť v marináde cez noc.
Marinády: (koreniny na chutné marinády
Bylinková ( lubovoľné čerstvé bylinky zo záhrady - tymian, bazalka, oregano, ligurček, petržlenová vňaťka.., olivový olej, tamari)
Cesnaková - cesnak, olej, tamari, citrónová šťava, bylinky
Pikantná medová- kukuričný slad, tamari, chilli papričky, olej
Medovo-horčicová - olej , slad, horčica, tamari, zázvorová šťava
Kari- cesnak, kečup, kari, olej, horčica, tamari
3. Burger
Chutný burger si pripravíte doma veľmi jednoducho
Cvikľový ( nasstrúhaná cvikľa, sezam, tekvicové semienka, tamari, kukuričná múka, petržlenová vnať, cesnak, mletá rasca, rozmixovane ľanové semienka v troche vody)
Falafel - ten pozná asi každý, no každý ho robí trochu inak. ten môj( na hrubšie zomletý vopred namočený cícer, mletá rasca, soľ, alebo tamari, cesnak, rozmixovaná na hrubšie cibuľka, zomletá pohánka, kúsok horčice)
Šošovicový - (varená šošovica, cibuľa, cesnak, sojova tamari, mletá rasca, pohánková múka, nastrúhaná biela reďkovka)
4. Grilované ovocie
Skúšali ste už grilovať sezónne ovocie priamo zo záhrady? Hrušky, slivky, jablká, broskyne, nektarinky i čerešne, to všetko stačí namočiť do mirinu s pár lyžicami sladu a ugrilovať. Aby bol dezert ešte luxusnejší, podávajte ho s domácou zdravou orieškovou zmrzlinou ( guarova guma, ryžový sirup, oriešky, mandľové mlieko) a čokoládovou polevou ( čokoládová hmota, čokoládové maslo, ryžový sirup), alebo orieškami marinovanými v karameli ( mirin, ryžový sirup, škorica).
Dipy
tak tu sa ozaj fantázii medze nekladú a vy si môžete pripraviť od domácej tatarskej omáčky až po tahini, pesto, či dresingy roznych príchutí
Tahini ( tahiny, voda, citrónová šťava, soľ)
Tatarska (biele tofu, cibula, olej, opraziť, zmixovať s horčicou cesnakom ume, tamari, pridať kvasenú uhorku a cibuľku)
Biely jogurt - stačí ho ochutiť nastrúhanou čerstvou uhorkou, ume octom, kôprom a soľou,
Thajský dip -kokosová smotana, citrónová šťava, slad, soľ
Určite nezabudnite na bielu reďkovku, ktorá pomáha tráviť oleje. stačí ju primiešať nastrúhanú do bieleho jogurtu s ume octom a vynikajúca omáčka je na svete.
Ražničie - tofu, tempeh, cibuľa, parprika, batát, šampinóny, cuketa, mrkva, olivy, Všetko krásne dopredu marinované v zvolenej marináde.
Počas pečenia potierajte zostatkom marinády.
Zásady zdravého grilovania:
- Používajte koreniny bez glutamanu, ečiek, cukru a iných nevhodných zložiek
- používajte kvalitné oleje
na grilovanie nepoužívajte alobal !!! Vďaka vysokej teplote sa škodlivé látky hliníkového alobalu dostávajú do potravín.
- nepoužívajte priemyselne spracované potraviny a potraviny balené v hiníkových obaloch -obsahujú veľké množstvo hliníku. Podľa svetovej zdravotníckej organizácii by človek nemal prijať denne viac ako 60 mg hliníku. Pri pečení v alobale sa do tela uvoľní 400mg hliníku. Čo všetko hliník v tele človeka spôsobuje si už písať nebudeme, no má tendenciu skladovať sa v mozgu, pľúcach, pčeni, obličkách a dokonca i na štítnej žľaze.
Tak čo, ešte ste presvedčení, že grilovať sa dá len s prehreškami? Alebo sa zamýšľate nad tým, že nie je grilovanie ako grilovanie a čo to vlastne jeme... a pri čítaní článku sa vám zbiehajú slinky rovnako ako mne?