Plnená kukuričná placka

V lete je pre naše srdce kukurica veľmi prospešná. Nutrične je to veľmi bohatá potravina. Je zdrojom energie pre celé telo a mozog. Má neobvykle vysoký obsah vitamínov sk. B. Je prirodzene bezlepková a obsahuje najmä železo, horčík, mangán a selén.
Pochádza z južnej Ameriky, kde sa pestuje cez 5000 rokov. Tak ako zemiaky, či paradajky sa dostala do Európy cez Colomba. Dnes je po pšenici a ryži, treťou najpestovanejšou obilninou na svete.
Melie sa na múku, krupicu a vyrábajú sa z nej sladidlá jednoduché i zložité.
Polenta- krupica ošetrená parou, veľmi rýchlo hotová (1-2 min.) a tým vďačná na prípravu
Krupica- varí sa cca 45 minút, kým je hotová.
Vhodná najmä v letnom období na prípravu kaše, halušiek, noky, koláče, wrapy, tortilly, knedlíky atď.
Domáca kukuričná tortilla
500g hladká kukuričná múka
1 l vlažná voda
4 PL olej
1 ČL soľ
Múku so soľou zalejeme olejom a pridáme vlažnú vodu. Na rozpálenú suchú panvicu vlejeme za varešku cesta a pečieme z oboch strán. Ak sa nám cesto trhá, prilejeme ešte trochu vody. Čím je cesto redšie, lepšie sa opeká, čo je zaujímavé, no tak to funguje. Opekáme presne ako palacinky, len bez tuku na sucho.
Hotovú tortillu plníme domácou tatárskou omáčkou z tofu, alebo inou nátierkou, opečenou nastúhanou cuketou s tempehom (olej tempeh, cuketa, tamari), pridáme sezónu zeleninu ( paradajka, cibuľka, uhorka, pažítka, šalát, mangold, rukola..), zvinieme a podávame.
Domáca tatárka: 1 biele tofu, 3 PL olej, 1 cibuľa - na oleji opražíme cibuľu a pridáme nakrájané tofu, popražíme a zalejeme trochou vody, povaríme chvíľu a odstavíme.
Necháme vychladnúť a rozmixujeme v mixéri celý obsah spolu s 1 ČL horčice, 1 PL ume ocot, kúsok tamari, 1 cesnak. Ochutnáme a popr. dochutíme, pridáme nakrájanú čerstvú cibuľku, nastrúhanú kvasenú uhorku a zamiešame. Po vychladnutí v chladničke ešte zhustne.
Dobrú chuť!