Zeleninová s hráškom

olej
1 cibuľa
1 mrkva
1 petržlen
2 steblá ligurček čerstvý
1 hrnček čerstvý hrášok, ak nemáme môžeme použiť sušený zelený hrach
2 strúčiky cesnak
1 PL nesodik
ume ocot
tamari
3/4 hrnčeka nakrájaný pór
1 Pl kukuričný slad
petržlenová vňaťka
ľubovoľná obilnina zo včerajšieho dňa(nemusí byť)
Na oleji si speníme cibuľku, pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen, prelisovaný cesnak, ligurček, nesodík, podlejeme vodou, tak aby nám po uvarení vznikla krémova, polievka( alebo vývarom a dusíme do mäkka.) Keď je zelenina mäkká, polievku rozmixujeme, dochutíme tamari, ume a posypeme vňaťkou.
Na troche oleja skaramelizujeme slad, pridáme pór, opečieme, pridáme trochu tamari cca 1 ČL. Premiešame a odstavíme. Dozdobíme ním porciu polievky.
TIP: Pre kompletnosť porcie môžete do taniera pridať kopček ryže, alebo bulgur, inú obilninu, ktorá vám ostala. Zvyšnú obilninu a strukovinu z predošlého dna nikdy nevyhadzujte, vždy sa dá zúžitkovať na nový chutný pokrm. Polievka je chutná i výživná s opečenými semienkami (sezam, tekvicové, slnečnicové..), krutónmi z kváskového chleba, alebo zelerovými hranolkami.
Dobrú chuť!