Blog

Zeleninová s hráškom

Zeleninová s hráškom

olej

1 cibuľa

1 mrkva

1 petržlen

2 steblá  ligurček čerstvý

1 hrnček čerstvý hrášok, ak nemáme môžeme použiť sušený zelený hrach

2 strúčiky cesnak

1 PL nesodik

ume ocot

tamari

3/4 hrnčeka nakrájaný pór

1 Pl kukuričný slad

petržlenová vňaťka

ľubovoľná obilnina zo včerajšieho dňa(nemusí byť)


Na oleji si speníme cibuľku, pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen, prelisovaný cesnak, ligurček,  nesodík, podlejeme vodou, tak aby nám po uvarení vznikla krémova, polievka( alebo vývarom a dusíme do mäkka.) Keď je zelenina mäkká, polievku rozmixujeme, dochutíme tamari, ume a posypeme vňaťkou. 

Na troche oleja skaramelizujeme slad,  pridáme pór, opečieme, pridáme trochu tamari cca 1 ČL. Premiešame a odstavíme.  Dozdobíme ním porciu polievky.

 TIP: Pre kompletnosť porcie môžete do taniera pridať kopček ryže, alebo bulgur, inú obilninu, ktorá vám ostala. Zvyšnú obilninu a strukovinu z predošlého dna nikdy nevyhadzujte, vždy sa dá zúžitkovať na nový chutný pokrm. Polievka je chutná i výživná s opečenými semienkami (sezam, tekvicové, slnečnicové..), krutónmi z kváskového chleba, alebo zelerovými hranolkami.

Dobrú chuť!

Zelený hrášok je jedným z najlepších rastlinných zdrojov bielkovín, čo je hlavným dôvodom, prečo zasýtia, spolu s ich vysokým množstvom vlákniny.
Hrach má omladzujúce účinky, stimuluje rast buniek, má anabolické účinky (stimuluje rast svalovej hmoty) pri športe a kondičnom tréningu, posilňuje nervy, aktivizuje bunkový metabolizmus, spevňuje vlasy a väzivové tkanivá, zlepšuje zrakovú schopnosť, pomáha pri zápche, detoxikuje organizmus, znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi.

Malé zelené guľôčky obsahujú vysoké koncentrácie vitamínu B1, ktorý zabezpečuje optimálnu výživu nervov. Vďaka vitamínu B1 sme odolnejší a máme vyrovnanejšiu náladu.