Blog

Ranná letná kaša

Ranná letná kaša

ranná letná krupica (kukurica, ovos, svetlý teff, cirok)

rastlinné mllieko (dala som kokosové)

1/2 ČL Tamari

mandľové maslo, alebo iné orieškové

škorica

biely mak

sezam

kukuričný slad

Mlieko uvedieme do varu a postupne do zhustnutia pridávame krupicu, každý podľa hustosti, akú má rád. Odstavíme pridáme tamari, premiešame. Posypeme mletým biely makom, škoricou,sezamom, polejeme kukuričným sladom a pridáme orieškové maslo.

Prajem dobrú chuť!

Raňajky sú veľmi dôležité, a preto by sme im mali venovať dostatok pozornosti. Nie je celkom jedno, čím náš deň odštartujeme. Potrebujeme niečo, čím organizmus posilníme a nezaťažíme, teda aby nám energiu dodali a nie z nej ubrali.

Každý cyklický dej v prírode začína vodou a energiou vzostupnou, preto by i naše raňajky mali byť vlhké a aktivizujúce. Naši predkovia intuitívne raňajkovali kašu, alebo rannú polievku.
Priznám sa, že sladké raňajky boli pri prechode na zdravší životný štýl u mňa číslo 1. Bez nich som si nevedela predstaviť začiatok svojho dňa. Dnes ich mám po dlhej dobe znovu na tanieri.Keď si už sladkú kašu doprajem, nekombinujem ju s ovocím, cukrom, sirupom, alebo medom, pretože jednoduchý cukor doslova vypne trávenie cukru zložitého nachádzajúceho sa v obilninách. Nestrávená kaša je potom potravou pre plesne, ktoré sa premnožujú. Pochopiteľne takto ochutená kaša je ešte viac kyselinotvorná, a to organizmu neprospieva.
Doprajte si teda kašu so sladom, u obilnín i sladu pôjde stále o zložitý cukor, i ked.. zákadom rána sú polievky plné minerálov, ktoré sú viazané vo veľmi stráviteľných väzbách, alebo kaše na slano so zeleninou a napr sihomiso. Dnes sú moje najobľúbenejšie. :-)