Osviežujúci cestovinový šalát z ryžových cestovín

olej
1 cibuľa
1 paprika
1 ošúpaná paradajka
1/2 pohára kukurice
1/2 hrnček hrášok z pohára, alebo mladý čerstvý
1 údené tofu
500g ryžové cestoviny
rastlinná smotana
1/2 ČL balkanska cubrica
tamari
ume ocot, alebo trochu citrónovej šťavy
Na oleji si opražíme cibuľku a opečieme nakrájanú papriku z oboch strán, popr. ju ugrilujeme, pridáme údené tofu, posypeme balkánskou cubricou a popražíme. Podlejem smotanou, uvedieme do varu a odstavíme. Dochutíme tamari a trochou ume octa, alebo šťavou z citróna. Zmiešame s uvarenou cestovinou, pridáme nakrájanú ošupanú paradajku, kukuricu a hrášok. Podávame s čerstvými šalátovými listami, alebo mangoldom..a pod.
TIP: Šalát chutí výborne i vychladený.
Dobrú chuť!
Dlhozrnná ryža a kukurica sú obilniny leta. Ďalšími podobami obilnín vhodných pre toto obdobie, ktoré sú nenáročné na prípravu sú cestoviny, bulgur, kuskus i quinoa.
Sú ľudia, ktorí sa vyhýbajú strukovinovým výrobkom ako tempeh a tofu a to hlavne tofu. Ako to teda s tofu je?
Tofu - jedná sa o výrobok zo uvarenej sóje, z ktorej sa potom spraví mlieko a pomocou nigari, zrážadla, výťažku z morskej soli sa vyzráža a formuje do želanej podoby. Kvalitné tofu je vyrobené z ošúpanej sóji, ktorá je ozaj veľmi dobre stráviteľná. Ak tofu otvoríte a celé nespotrebujete, je dobré ho dať do nádoby s vodou. Potom vydrží i niekoľko týždnov v chladničke. Naopak, ak na tofu nájdete ružové sfarbenie, je skazené a treba ho vyhodiť.
Tofu teda môžete dať i deťom, hlavne to v bio kvalite. Čo sa týka značiek, každá iný pomer vody v sebe. Napr tofu od sunfood je ovela pevnejšie a má menej vody než od Luntera. Teraz v lete je tofu spestreím jedálnička. Tepelne neupravené napr údené príjemne schladí organizmus.
Prečo vlastne tofu konzumovať?
Sója je ako strukovina nestráviteľná a zaťažujúca. Jej bielkovinové reťazce sú zložité a ťažko stráviteľné a obsahuje látky, ktoré bránia tráveniu bielkoviny. No na strane druhej obsahuje kvalitné zloženie aminokyselín a lecitín, ktorý podporuje náš nervový systém. Za zmienku určite stojí i obsah fytoestrogénov, ktoré harmonizujú činnosť mužských a ženských pohlavných hormónov. Preto je veľmi prospešné zaradiť ju do jedálnička v takej forme, v ktorej sa prospešné látky uchovajú a tie nežiadúce odstránia. NO a v tejto forme ich zasúpenie nájdeme vo forme tofu , tempehu , miso , shoyu, či natta.
Ako často tieto výrobky jesť?
Tak ako vo všetkom, i tu platí zásada striedmosti. 2-3 x do týždna nám môžu len prospieť a hlavne teraz v lete má tofu i tempeh zelenú.
Údené tofu a tempeh
Pri údení vznikajú karcinogény. koľko ich teda obsahuje údené tofu a tempeh?
Podľa nariadenia komisie ES č.1881/2006, kde sú stanovené max. limity niektorých kontaminúcich látok v potravinách, je definovaný limit pre ten najdiskutovanejší - benzo(a) pyren (preukázaný karcinogén, ktorý je považovaný ako indikátor výskytu ďalšich PAH (polycyklické aromatické uhľovodíky. Maximálny limit čerstvej hmotnosti 1uq/kg.
Neviem ako iné značky, nič som nenašla, no Tempeh a tofu od firmy Sunfood boli testované a výsledok? 0.12uq(latka benzo a pyren), tofu a 0,31 uq/kg. Prípustnosť pre deti je 1 uq/kg. Teda s kľudným svedomím ich môžete do jedálnička zaradiť i deťom. Pri mäse je to zhruba na 100g 3uq PA