Blog

Plnená paprika

Plnená paprika

olej

1 cibuľa

2 hrnčeky ryža jasmin, alebo basmati

1 údený tempeh

1 cuketa

tamari, alebo soľ

čierne korenie mleté

2 PL pomletý cícer, alebo cícerová múka

0,7 dcl paradajkový pretlak, alebo šúpané paradajky bez jadierok rozvarené

2PL nesodík

6 paprík bez jadierok 

Ryžu si udusíme do mäkka. Na oleji si speníme mierne osolenú cibuľu, pridáme nastrúhanú cuketu a nastrúhaný tempeh, okoreníme čiernym korením a popražíme kým cuketa zmäkne. Potom zmiešame s ryžou a pridáme cícerovú múku rozmiešanú v 3/4 hrnčeka vody. Urobíme si zmes, ktorou plníme papriky. Zo zvyšnej spravíme guličky.

Do veľkého hrnca dáme vodu s pretlakom a nesodíkom, uvedieme do varu a potom do nej vkladáme papriky. Povaríme 15 min, kým paprika zmäkne a ku koncu vložíme guľky. Prevrie a odstavíme. Dochutíme tamari, alebo soľou a podávame. 

TIP: Ak sa vám omáčka vidí málo hustá, pridajte do nej 1PL kukuričný škrob bio, rozmiešaný v troche studenej vody ku koncu a prevarte, no myslím si , že to nie je nutné, nakoľko guľky sa zvyknú trochu ohobľovať, a tým sa omáčka zahustí.

Do tohto jedla pridávam čierneho korenia viac, pretože mi v ňom veľmi chutí, navyše...
 Čierne korenie stimuluje tráviace šťavy a enzýmy, čím podporuje trávenie. To platí, keď konzumujete čierne korenie, najmä s jedlom, ktoré by mohlo zlepšiť schopnosť vášho tela rozkladať a tráviť jedlo. Výskum ukázal, že čierne korenie má pozitívny vplyv aj na pankreatické enzýmy, čo prospieva celému tráviacemu procesu.
klasika pripravená  trochu inak zdravšie, znovu sa vyhneme nasýteným mastným kyselinám obsiahnutým v mäse, pretože cholesterol prijímať nepotrebujeme, telo si ho vie v pečeni vytvoriť samé, a ten prijímaný mu je len záťažou. Mäso obsahuje nasýtené mastné kyseliny. Tie si telo vie vytvoriť z prijímanej stravy, a teda tie prijímané navyše sú mu len na obtiaž. Nenasýtené mastné kyseliny si vytvoriť nevie. Tie treba prijať v strave. Pre telo sú nevyhnutné a nenahraditeľné.(celozrnné obilniny, strukoviny, olejnaté semienka)

V strave je velmi doležitý prijímaný pomer nasýtených a nenasýtených kyselín. Ideálny pomer je 1:3. Pokial je tento pomer obrátený, čo konzumáciou mäsa je prevrátený až priveľmi, vznikajú rôzne zdravotné problémy a záťaž jednotlivých orgánov. Pri ich pravidelnom a častom prijímani (cievna mozgová príhoda, infarkt miokardu, žlčníkové kamene, diabetes..)
Najhorší pomer nasýtených a nenasýtených mastných kyselín je v mliečnych produktoch a hovädzom mäse 13:1. Ľudia s arterosklerózou (kôrnatenie tepien) by sa im mali oblúkom vyhýbať!

Nahradíme ho teda strukovinou vo forme tempehu, ktorý náš organizmus spracuje oveľa lepšie a telu dodáme vlastne, to, čo si samé vytvoriť nevie a musí to teda prijať.

Čo je tempeh?

V prvom rade je neskutočne vďačným zdrojom bielkovín(bielkoviny si rozoberieme nabudúce), a ak ste vegánom či vegetariánom, rozhodne by ste po ňom mali siahnuť. V jedlách sa používa ako náhrada mäsa. Tempeh v sebe ukrýva veľké množstvo vitamínov, vlákniny i proteínov. V prípade výživových hodnôt je aj podľa odborníkov tým najlepším, čo môžeme zo sóje jesť. Má v sebe obrovské množstvo aminokyselín a neobsahuje žiadny cholesterol. Obsahuje aj prírodné antibiotikum – saponíny a tiež izoflavóny, ktoré tlmia príznaky menopauzy. Nenachádza sa v ňom cukor ani tuk.
S kľudným svedomím použijeme paradajky, ktoré sú zbavené šupky a jadierok, v ktorých je vyšší obsah lektínov.
Určite mi dajte vedieť ako chutila, pretože u nás sme sa zhodli na tom, že je nie len ľahko stráviteľná, ale i oveľa chutnejšia.

Dobrú chuť!