Blog

Seitan na dubáčikoch

Seitan na dubáčikoch

olej

1 cibuľa

2 hrnčeky nakrájané huby

čierne mleté korenie

soľ

nesodík, alebo iná bio vegeta

hrudka seitanu- nakrájaný na plátky

1PL kukuričný škrob bio

tamari na dochutenie

Príloha: ryža, cestoviny, kuskus, bulgur, quinoa

čerstvá sezónna zelenina


Na oleji si speníme cibuľku jemne osolenú, pridáme na plátky nakrájané huby, okoreníme a poprášime vegetou, opražíme a neskôr pridáme plátky seitanu,  opražíme, podlejem vodou a podusíme. Seitan veľa nepotrebuje. Potom si rozrobíme škrob v troche studenej vody a zalejeme. Pomiešame a keď je číri, odstavíme. Dochutíme tamari a podávame. 

Dobrú chuť!

To, že je seitan úplne bezproblémovou potravinou a hríby sú liečivé a veľmi priaznivé pre náš organizmus, sa vám dnes pokúsim vysvetliť.

Hríby- viažu na seba toxíny a radiioaktivitu. Tento fakt je dobre, známy, no mnoho ľudí ich neje, lebo si myslí, že práve tieto látky obsahujú. Pravdou však je, že je to len ich mylná predstava, pretože kapacita viazania húb je tak veľká , že huby toxíny organizmu neuvoľnia, naopak,  ešte ho od týchto látok očistia. Sú ťažšie na trávenie, preto sa doporučujú jesť k obedu, no nie na večer.

Seitan

V článku o  múke, celiakii a intolerancii som vám vysvetľovala, že biela múka je vlastne vysoká koncentrácia lepku a škrobu so zanedbateľným množstvom vitamínov a enzýmov, dôležitých k ich tráveniu. Lepok  sa teda  v žalúdku nestrávi a pokračuje do čreva nestrávený, kde by nemal vôbec byť. U pečiva, kde je lepok ešte zapečený je väzba lepku a škrobu natoľko silná, že sa v žalúdku nedokáže rozložiť a putuje teda ďalej. Lepok lepí, zalepuje črevné klky a poškodzuje sliznicu čreva a bráni dostatočnému vstrebávaniu živín. Tým sa zhoršuje kvalita krvi a dochádza k anémiii, chýbajú nám vitamíny a nevstrebáva sa vit. B12, oslabuje sa i imunita, množia sa baktérie a plesne, ktoré dojedajú nestrávené zvyšky potravy.

Seitan je ale upravený bielkovinový koncentrát, teda jeho trávenie prebieha v žalúdku a teda je vhodným doplnkom našej stravy. Ľudia s alergiou na lepok, celiakiou a intoleranciou by ho samozrejme konzumovať  nemali. Táto potravina je obilninou, teda treba ju na tanieri pre kompletnosť aminokyselín kombinovať so strukovinou.

Ako sa vyrába? Je to vlastne čistý lepok, ktorý sa získa z  múky s vysokou koncentráciou lepku. Z múky sa urobí cesto a ponorí sa do horúcej vody, následne do studenej , kde sa vymýva škob, až kým neostane samotný lepok. Ten sa potom uvarí so zeleninou, koreninami a sójovou omáčkou pre farebnosť i chuť. Tak vznikne seitan, ktorý sa môže použiť všade tam, kde by ste pôvodne dali mäso.