Blog

Zmrzlina - osviežujúci vynález, alebo...

Zmrzlina - osviežujúci vynález, alebo...

Zmrzlinu mám veľmi rada, no viem bez nej existovať. Hlavne, po prečítaní obsahu etikety, čo vlastne do seba dávam. čítali ste už niekedy etiketu? Obsah nanuku, i toho najkvalitnejšieho s horkou čokoládou a orieškami nezodpovedá  jeho názvu a našim predstavám. Ochladí nás vôbec zmrzlina? Aký účinok má na náš organizmus?


Pokúsim sa vám objasniť, čo sa s vaším trávením udeje po konzumácii presladených mrazených pochúťok a je na vás ako často jej odoláte a či ju doprajete i svojím deťom. Priznám sa, moje po nej túžia tiež, a tak ich doma vyrábam, i keď nie vždy sa mi podarí vysvetliť synovi, prečo mu tú z obchodu , či v kornútku nechcem kúpiť, keď ju všetky deti majú v lete každý deň, tak ju milujú a každému ju rodič dopraje. Ten vyčítavý pohľad vám nemusím opisovať. Vidím v jeho očiach, že ma za môj postoj vo svojom veku odsudzuje, a tak jej má teda doma dostatok domácej, keby mu náhodne prišla na chuť. A teda ako ju doma má, tá kúpená ho neláka. I keď najradšej som, keď siahajú napr  po melóne, alebo inom sezónnom ovocí, ktorého úlohou je telo osviežiť.  Prečo?


O letnom jedálničku sme si už písali.Nevhodný jedálniček v horúčavách môže k viesť od zápalov až po infarkty. V lete naše telo funguje inak. Srdce a tenké črevo sú teraz najcitlivejšie. Črevo je zodpovedné za to, akú krv naše srdce po tele rozvádza. Naše črevo je zdrojom nášho zdravia, závisí od neho celková naša fyzická i psychická kondícia. Väčšina dnešnej civilizácie má oslabené črevo vďaka nadmernej konzumácie tuku, mlieka, cukru a bielej múky s nedostatkom vlákniny, vitamínov a enzýmov.


Prehriate telo

Ak telo prehrievame  v lete nevhodnou stravou (tuky, vyprážané pečené), alebo neustálym stresovým vypätím, tenké črevo mu ide na pomoc a časť horúčavy z tela začne odvádzať a na to využije močový mechúr, ktorým prehriatie dostáva z tela von. Prehriatie ale spôsobí zápal. Zápal, ktorý je na samom začiatku bez bakteriálneho nálezu.  Síce nález nemusí byť pozitívny, no my cítime pálenie a bolesť pri močení. Závisí na nás, či prvý varovný signál začujeme a pochopíme.

Na jeseň nám to telo spočíta

Ochladzujeme sa ľadovými nápojmi a zmrzlinami. Účinok na organizmus je v konečnom dôsledku ale obrátený a efekt teda len dočasný. Naše telo sa začne z vnútra zahrievať, aby vyrovnalo neprirodzené ochladené vnútri tela.  Teda ochladíme sa na chvíľu no neskôr keď telo teplotu zvýši, budeme potrebovať ešte viac. Zmrzlina nám teda na chvíľku dopraje pocit uvoľnenia a uhasí túžbu po sladkom. Z hľadiska energie má totiž extrémne ochladzujúci, zvlhčovací a rozpínací účinok. V praxi možno pozorovať hnačky a zahlienenie. Kvôli vysokému obsahu tukov a cukrov, spôsobuje zahlienenie, ktoré sa u dobre fungujúceho organizmu prejaví vďaka akné, nádchy, výtoku z nosa,čím sa ho naše telo snaží zbaviť. No ak je trávenie preťažené z úplne nevhodnej stravy počas letných dní, zdanlivo sa nič nedeje. Nestrávený odpad sa v tele ukladá, no na jeseň nám to telo spočíta.  Usadené hlieny, z najproduktívnejšieho orgánu jesene začnú z tela odpad vynášať a my sa divíme, prečo sme zasa chorí. v tomto prípade možno povedať, že  ako v lete zasejete, tak sa budete na jeseň cítiť. I keď prvý rok na novej strave telo ešte to svoje vynáša, veď má čo.

Predstavte si ako je ťažké pre telo stráviť mrazený tuk. tuky dostávame do tela zahriate, aby sa lepšie trávili a kombinácia mrazeného tuku, mlieka a ovocia a cukru je nestráviteľná zložka.


Priemyselne spracovaný polotovar

Či už  ide o zmrzlinu, či nanuky. u oboch ide o terciálne upravenú potravinu. Stačí si prečítať etiketu ( voda, cukor, dextróza, sušená ovocná šťava, E330, E412, E407, E551, aroma, farbivo E100, sušená šťava z červenej repy, jablčná vláknina). Ide o obsah ovocnej drene. Na tej s kornútkom ju  nemáme, a tak  nevedomosť nám dovolí si ju vychutnať. No zloženie s priloženým štítkom by sa od smotanového nanuku veľmi nelíšilo( voda, cukor, sušené mlieko, zmes rastlinných olejov(palmový ,repkový, sojový), emulgátor E472b, stabilizátory E412, E466, E407).


No a ešte jedna vec. Všimnite si, že keď dáte dieťaťu zmrzlinu. energie z toľkého návalu cukru má, že je často ako utrhnuté z reťazi?

Samozrejme jedna zmrzlina vám veľkú škodu nenarobí. Problém nastane pri jej pravidelnej konzumácii, popr. konzumácii vo veľkom množstve.  No a rozdiel od minulosti je, že kedysi bola k dostaniu od júna do konca augusta. dnes ju máte k dispozícii počas celého roka.

TIP: Sezónne ovocie (marhule, jahody, maliny čučoriedky, melón, egreše, ríbezlie) vás osviežia oveľa lepšie. Keď už po zmrzline túžite, vyrobte si ju jednoducho doma. Rozmixované ovocie s ryžovým sirupom, alebo ak túžite po smotanovej verzii, použite rastlinné mlieko,  alebo rastlinný jogurt, oriešky, škoricu, mirin,  orieškové maslo, ryžový sirup. Určite si znamenito pochutíte.