Grilované tofu v marináde a cuketovo kôprová omáčka

O tofu sme si toho už písali hodne, a tak viete, že je to potravina , ktorá nás v lete príjemne osvieži. Keďže sója má ako minca 2 strany a treba ju upraviť pre trávenie, aby sme podčrtli jej prednosti a negatívnych sa zbavili, je tu tofu, tempeh, natto a iné výrobky zo sóje.
Jej negatívne vlastnosti odstránili Ázijčania už v minulosti.Bielkovina zo sóje je veľmi kvalitná, obsahuje skoro všetky kompletné aminokyseliny, no väzby jej aminokyselin sú zložité pre naše trávenie. Naviac obsahuje látku, ktoré blokuje trypsin, teda enzým, ktorý trávenie bielkovín umožňuje. Aziati o týchto jej negatívach vedeli, a tak negatíva obišli nakoľko jej pozitíva sú ozaj nenahraditeľné a spracovali sóju tak, aby zrušili negatíva a podtrhli pozitíva. A tak vznikli výrobky z varenej a ošúpanej sóje, niektore i fermentované.
Pozitíva sóje:
- skoro kompletné amynokyseliny
- obsah fytoestrogénov, ktoré harmonizujú mužské i ženské hormonálne funkcie
- kombináciou sójových výrobkov a olejnatých semien, predídete problémom s osteoporózov a menopauzou
- obsahue lecitín, ktorý výzamne pôsobí na nervový systém a mozgovú funkciu
- kvalitné spektrum minerálov
Grilované tofu pre 4 osoby
2 tofu (údené, alebo natural)
4 PL lahôdkové droždie
4 PL olivový olej
2 PL tamari
tymián čerstvý
1 strúčik cesnak
1 cibuľa
Všetky suroviny si zmiešame (droždie, olej ,tamari, tymián cesnak), cibuľu prekrojíme na 4 časti a vložíme do marinády spolu s tofu. Marinujeme v chlade min. 2 hodiny a potom grilujeme.
Cuketovo kôprová omáčka
1 cuketa
1 cibuľa
olej
soľ
tamari, ume ocot
kôpor
voda, alebo vývar od raňajok
Na oleji si speníme osolenú cibuľku, pridáme nastúhanú cuketu a podlejem vodou. Po zmäknutí odstavíme, dochutíme tamari, ume, a kôprom.
Dobrú chuť!