Je škodlivá? treba ju eliminovať? Soliť vôbec? Tak ako to vlastne je?

Je škodlivá? treba ju eliminovať? Soliť vôbec? Tak ako to vlastne je?
Všeobecne je známe, že priveľa soli zaťažuje naše obličky, zhoršuje cievny systém a je jednou z vecí, ktorá sa podieľa na vzniku vysokého krvného tlaku. To všetko je pochopiteľne pravda, no nedostatok soli oslabuje ľadviny najmä v zime, pretože soľ zahrieva a obličkám v zime slaná chuť vyhovuje. Soľ je energiou ľadvín a ľadviny so soľou hospodária. teda soľ môže tento orgán posilniť, ale i zaťažiť.
Pri používaní soli je najdôležitejším faktorom spôsob používania soli. Soľ do jedla vždy zabudujeme, to znamená, pridávame ju na začiatku varenia, preto vždy hovorím o základe s cibuľkou so štipkou soli, Soľ sa potom napojí na potraviny. Takto zabudovaná soľ nie je škodlivá a je súčasťou celého minerálneho spektra. Potom Keď jedlo odstavíte dochudte ho tamari omáčkou, ktorá každodenným používaním, prispieva k čisteniu tela. Okrem chuťového efektu má i svoje nutričné pozitíva. Obsahuje veľa minerálov, enzýmov a vitamínov. Samozrejme tým nemyslím sojovú omáčku z obchodu s obsahom glutamanu a iných škodlivých látok , alebo omáčku tamari, alebo shoyu, ktoré sú chuťovo podobné, rozdiel je, že shoyu obsahuje lepok, lebo okrem fermentovanej soji obsahuje i obilninu.
Ako teda tá soľ škodí?
Už sme si spomínali, že soľ je zahrievajúca a sťahujúca.
Pokiaľ hotové jedlo dosáľame, alebo si solíme chlieb, táto nenaviazaná soľ si bude v tele hľadať svojho partnera s energiou uvoľňujúcou, ktorým sú prevažne hlienové látky, no a z toho partnerstva vznikajú najrôznejšie usadeniny, ako kamene v orgánoch, zatvrdliny v cievach, ktoré vedú k ich nedokrvenosti a nepružnosti a k praskaniu cievnej steny.
Sú nejaké výminky?
Výnimky sú hneď dve:
1. strukoviny
2. vývary
Strukoviny so soľou nevaríme, pretože by sa v slanej vode neuvarili. Po jej odcedení ju ale zabudujeme do pokrmu, pri ďalšom varení.
Pri vývare kladieme zeleninu do studenej neosolenej vody. aby zelenina pustila všetky minerály do polievky. Takto uvarenú zeleninu vyberieme a vložíme novú i so soľou, poprípade vegetou bio, nesodíkom atď. a uvaríme do mäkka. Táto zelenina bude obsahovať minerály naviazané na vlákninu v sebe. Takto sa polievka s minerálmi vstrebáva v čreve v plnom rozsahu postupne i v kriv je ich hladina rovnomerna a organizmus má čas ich využiť postupne.