Blog

Letný šalát z bulguru a žltých fazuľových strukov

Letný šalát z bulguru a žltých fazuľových strukov

olivový olej

1 cibuľa svetla

1 červená cibuľa

2 hrnčeky čerstvé zelené alebo žlté struky

2 čerstvé ošúpané paradajky (podlhovasté majú viac dužiny a menej jadierok)

1 nastrúhaná cuketa

1ČL korenie vegoš

čerstvá bazalka

hrsť rukola

tekvicové , slnečnicové, sezam na sucho opražené semienka

1 hrnček bulgur

morská riasa ľubovoľná 2cm

tamari

Bulgur si uvaríme vo vývare od raňajok, alebo vo vode, podobne ako ryžu s morskou riasou. Riasu po uvarení nevyhodíme ale pokrájame na malé kúsky a prihodíme k bulguru.

Na oleji si opražíme svetlú cibuľku so strukami, mierne osolené, struky pražíme do mäkka. Potom pridáme nastrúhanú cuketu, vegoš a chvíľku ešte popražíme. Odstavíme, dochutíme tamari, primiešame do bulguru, pridáme červenú cibuľku nakrájanú ma polokruhy, rukolu a pokrájané čerstvé paradajky  a servírujeme. Vrch porcie ozdobíme nasucho opraženými semienkami a čerstvou bazalkou. 

Prajme vám dobrú chuť!

Výborný letný šalát, ktorý vás osvieži. Zmes varenej i surovej zeleninky s obilninou bulgur, ktorý bol základom jedálnička V Arábii spolu s kuskusom a cícerom. Teda obilnina, strukovina zelenina, to, čo naše telo potrebuje pre svoje správne fungovanie. V arábii už pre tísice rokmi vedeli , že pšenica v podobe bulgur a kuskus je lepšie stráviteľná. U nás teraz v lete ideálna na tanieri v akejkoľvek podobe.

Pýtate sa ako môže teplý šalát osviežiť? No jednoducho. náš tráviaci systém je stavaný na príjem a spracovanie obilnín strukovín a zeleniny. To , či nás dané jedlo zahreje, alebo osvieži, nezáleží len na jeho spôsobe úpravy, ale i od energie samotných potravín.
Prečo nie len surovú zeleninu?
Keď zjeme veľký tanier surovej zeleniny, dôjde k vyplaveniu enzýmov a naša podžalúdková žľaza musí veľmi pracovať, aby došlo k stráveniu tak nadmerného množstva surovej zeleniny, čím ju značne zaťažíme. My nemáme tráviaci trakt ako kravička so 4 žalúdkami. Nadmerný príjem surovej zeleniny sa nám v žalúdku celý nestrávi a zaťaží podžalúdkovú žľazu a zvyšok nestráveného obsahu dojedajú baktérie, plesne, ktoré sa tým, že ich kŕmime množia. Preto je dobré zeleninu kombinovať. Naviac má zelenina pomerne zložitejšiu vlákninu, na ktorú sa viažu vitamíny, minerály a naše enzýmy nie sú schopné ich narušiť a dostatočne uvoľniť a teda odchádzajú z tela von bez úžitku. V lete si môžeme dovoliť 20% surovej zeleniny z obsahu taniera pre naše osvieženie, kým v zime je to len 5%z celkového obsahu taniera (tam prevláda tepelne upravená zelenina). No samozrejme, že zelenina v surovom stave je pre nás dôležitá tiež, len.. nie v takom množstve aký určuje moderná fitness trend - kopa surovej zeleniny s mäskom. To mäsko sa lepšie natrávi pri kombinácii surovej s tepelne upravenou, alebo v zime len s tepelne upravenou.