Blog

Hrachový prívarok s grilovaným koláčom z jačmenných krúp

Hrachový prívarok s grilovaným koláčom z jačmenných krúp


Hrachom podporíme pankreas, slezinu, žalúdok, teda posilníme trávenie.
Jačmennými krúpkami, ktoré majú odhlieňovaciu schopnosť posilníme i nervový systém.
Ľanovými semiačkami prečistíme cievy i črevá a vyhladíme pokožku i jemné vrásky.
Sezamom podporíme imunitu, dodáme vápnik a bielkoviny.
Liečivý kuzu škrob tiež prispeje k podpore zažívania.

Znovu nezabudnite na pickles, prírodné probiotikum a surovú zeleninku - zdroj enzýmov. Komu surová zelenina horšie trávi, postači pickles.

Suroviny:
Jačmenný koláč

1 hrnček jačmenné krúpky
1,5 hrnčeka vody
morská riasa 2 cm ľubovoľná napr wakame, kombu
soľ
1/2 hrnčeka pohánková múka
morská riasa 2 cm ľubovoľná, pažítka, tymián..)
1/2 údené tofu
1 cibuľa
1/2 ČL majoránka
sezam, slnečnicové semienka..
1-2 strúčiky cesnaku

Jačmenné krúpky si uvaríme so soľou a riasou. Keď sú uvarené pridáme do nich nastrúhané a na oleji opražené tofu, do ktorého sme pridali ked je už chrumkavé cibuľu, opražíme a vlejeme do krúpok. Pridáme ostatné suroviny, zmiešame a múku len postupne, nechceme hrudu, len homogénnu zmes ktorú roztlačíme na plech 30 x 25 cm. Kúsok semienok si necháme i na vrch a posypeme nim koláč. Dáme pod gril do rúry na 180 st. cca na 25 -30 min.

Hrachový prívarok.

1/2 hrnčeka namočený žltý hrach
olej
cibuľa
1 nastruhaná cuketa
1 kaleráb
1 ČL vegoš - bio vegeta
1,5 PL kuzu škrob
ume ocot, tamari

Na oleji si speníme cibuľku, pridáme nastrúhanú zeleninu, vegoš, opražíme, dosypeme premytý a dopredu namočený hrach a podlejem vodou. Dusíme do mäkka. Keď je hrach mäkký, zahustíme masu s kuzu rozmiešanom v troche studenej vody. Povaríme kým nie je číry a odstavíme. Môžeme zjemniť trochou rastlinnej smotany. Odstavíme a dochutíme ume a tamari.

Prajem dobrú chuť!