Blog

Nepečená lahôdka bez cukru

Nepečená lahôdka bez cukru

Dnes vám prinášam dezert z datlí, orechov, mirinu a tamari. Doplnkom je čolodáda pripravená z kakaovej hmoty a kakaového masla s tamari a ryžovým sirupom.


350g datlí

350g orechov

1 ČL tamari

hrsť hrozienok namočených v 1 dcl mirin

 na polevu čokoláda - hrsť kakaovej hmoty, menšiu  hrsť kakaového masla, trochu tamari, 2 -3 PL ryžový sirup - rozpustiť vo vodnom kúpeli


Orechy si rozmixujeme na väčšie časti , alebo posekáme nožom. Datle si rozmixujeme s mirinom , v ktorom sme močili hrozienka. Hroziemka pridáme k orechom. Do datlí pridáme tamari a rozmixujeme. Vznikne nám jedna kompaktná hmota, do ktorej potom vmiesime orechy a hrozienka. Hmotu roztlačíme do formy. Ja som dala do tortovej, na spodu, ktorej bol papier na pečenie. Polejeme  čokoládou a dáme stuhnúť do chladničky, Potom rozkrájame mokrým nožom. a podávame.

Dobrú chuť, dajte vedieť ako chutil :-)



Naša slezina je od mala zvyknutá na pridanú dávku sladkého. Teda jeden dezert raz denne v čase cca medzi 14.30 a 15.30 hod.(teda ideálne 2 hodiny poobede, nie zároveň s ním), je úplne v poriadku, keď si každý deň doprajete. Ak ste už boli niekedy v Číne, tak viete, že oni si na ten dezert tak nepotrpia. Ich slezinu uspokojí prirodzená sladká chuť potravín. Ak si dezert vypýtate, obalia vám napr. jablká, alebo iné ovocie v župane. Nerobia z toho delikatesu, ako my Európania. ,,Tobôž,, už nekombinujú všetko so všetkým, aby to bolo, čo najchutnejšie.