Blog

Prečo sú uhorky horké ?

Prečo sú uhorky horké ?

Je tu čas nakladania a kvasenia uhoriek, čas kedy nás uhorky príjemne osviežia a i preto často zdobia náš tanier. V lete je uhorka ideálnou potravinou. Niekedy sa stane, že natrafíme na horké uhorky a na túto ich chuť nie sme zvyknutí. 

Prečo je tomu tak?

Kedysi boli uhorky len horké. Až v 60 rokoch sa podarilo ľudom vyšľachtiť uhorky, zbavené horkej chuti. Horká chuť je spôsobená cucurbitaceinmi, ktoré vyvolávajú horkosť plodov, listov i stoniek. vyšľachtená uhorka o cucurbitaceiny neprišla, no horká chuť ostala len v listoch.


Kedy uhorka zhorkne?

Tak ako  i my, keď sa nachádzame v stresujúcich podmienkach, automaticky sa naše telo bráni. Inak to nie je ani pri rastlinách. Uhorka v stresových podmienkach produkuje viac cucurbitaceinu, čím sa bráni. Stresovými podmienkami možno označiť nepriaznivé pestovateľské a klimatické podmienky akými sú neodborné pestovanie z vlastných semien, nevyrovnaná zálievka, vysoké rozdiely v denných a nočných teplotách, staré odrody, prezreté plody.

Čo s horkou uhorkou?

Alternatív ako sa zbaviť horkej chuti je niekoľko.

- naložte uhorky do soli, alebo octu. Do mesiaca sa horká chuť vytratí

- namočte ich na 10 hodín do vody so soľou, ktorá cucurbitaceiny rozloží.

- ošúpte ich a odkrojte konce, tam sa horkosti nachádza najviac, jemne ich posoľte a trite o seba, potom opláchnite.


Kvasené uhorky

1 Liter vody

1PL soli

horčičné semienko, kôpor, cesnak, mrkva, cibuľa, uhorky, alebo cuketa

Cuketu môžete použiť zelenú i žltú, kto má rád pikantné,  i chilli


Vodu so soľou uvedieme do varu, 5 minút povaríme a necháme vychladnúť. na izbovú teplotu. do pohára si naukladáme dobre umytú zeleninu, kôpor, horčičné semienka a kúsok 1 kúsok cesnaku, cibule. Zalejeme vychladnutým vývarom, utiahneme víčko, aby sa nedostal dnu vzduch a necháme na tácke pri izbovej teplote kvasiť. Pretekajúcu vodu z tácky vylievame. Cca po 14 dňoch sú uhorky vykvasené, poháre umyjeme a odložíme do chladu.

TIP: Typické vôňa fermentácie je v poriadku, nezľaknite sa jej. Po vykvasení si určite pochutíte. Tak isto biely zákal pri prebiehajúcom mliečnom kvasení patrí ku správnej fermentácii. 


Účinky kvasenej zeleniny na zdravie

Mliečne kvasenie vzniká pôsobením soli, tlaku a času. Dôležité je zabrániť prístupu vzduchu a to ponorením zeleniny do soľného roztoku. Život bez vzduchu vyhovuje baktériám mliečneho kvasenia. Tieto naštartujú rozklad, ktorý uvoľní zo surovej zeleniny enzýmy a vznikne kvalitný zdroj vitamínu C a probiotických kultúr – Lactobacillus. Mimochodom, tie isté baktérie obývajú aj naše črevá.

Kvasená zelenina črevá regeneruje,  vytvára zdravú mikroflóru, udržuje rovnováhu žalúdočných štiav a tým zlepšuje trávenie. Okrem toho:

  • Napomáha k acidobázickej rovnováhe
  • Posilňuje imunitu
  • Podporuje krvotvorbu
  • Má antitoxické účinky
  • Je prirodzeným zdrojom enzýmov, minerálov a vitamínov
  • Podporuje chuť do jedla
  • Zabraňuje tvorbe žalúdočných vredov
  • Potláča neprimeranú chuť na sladké
  • Obnovuje črevnú flóru po užívaní antibiotík
  • Kvasená zelenina pôsobí najlepšie vtedy, keď ju servírujeme denne a v malom množstve: 1 polievkovú lyžicu k hlavnému jedlu. Kyslá chuť  harmonizuje pečeň a žlčník.