Blog

Amarantové široké rezance s ,,talianskou omáčkou,,

Amarantové široké rezance s ,,talianskou omáčkou,,

Omáčka:
olivový olej
1 cibuľa
1 mrkva
1 petržlen
1 uvarená cvikla
1 údený tempeh
1/2 ČL oregano
3 strúčiky cesnak
kúsok tymiánu, bazalky najlepšie čerstvé, ak nie tak sušené
3PL lahôdkové droždie
na dochutenie ume ocot, tamari sójová fermentovaná

Na dozdobenie čerstvá zeleninka, kvasená, ak už nájdete i divú, tak ideálne, je oveľa výživnejšia než tá naša. Prečo?

Každá rastlina má svoj imunitný systém, ktorým sa bráni proti plesniam, škodcom a baktériám. Kompozícia týchto látok obsiahnutých v rastlinách chutí kyslo, alebo horko. Len ľudia majú radi chute najmä jemné a sladké, preto sa snažia horkú a prikyslú chuť z rastlín prešľachtiť. Rastlina chutí sladko, jemno, no je slabá, a tak potrebuje neustálu ochranu hnojív a pesticídov atd. Divoká rastlina, tá sa chráni pred vplyvom sama, narastie tam, kde sa jej darí najlepšie a s vplyvom okolia sa vie vysporiadať po svojom bez našej pomoci. všetky tieto vitálne vlastnosti prechádzajú ich konzumom do nášho tela. majú oveľa viac vit. C, betakaroténu a všetkých ostatných minerálov, éterickych olejov, mastných kyselín, stopových prvkov, chlorofyl - najliečivejšia rastlinná látka. Teda stanete sa tým, čo jete.
V rastlinnej ríši to funguje presne tak, ako v tej ľudskej. Mocní jedinci, s ktorými sa život nemazná sú životu odolnejší a vitálnejší než tí, ktorí majú všetko nalinkované a cestičku vyšliapanú. Pod recept pripájam link , niektoré z nich už o chvíľu budú zdobiť náš tanier. Teším sa na zdobenie taniera i na jarné recepty z nich.

Na oleji si opražíme jemne osolenú cibuľku, pridáme nastrúhanú zeleninu, tempeh, koreniny, cesnak a sušené bylinky, podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Potom pridáme lahodkové droždie, čerstvé bylinky, dochutíme ume a tamari. Mozeme i rozmixovať pre konzistenciu omáčky.

Podávame s cestovinou, zeleninkou a posypané opraženými semienkami, alebo píniovými orieškami. Dobrú chuť!