Blog

Jarný šalát

Jarný šalát
Jarný šalát

olej
1 cibuľa
1 hrnček uvarená biela quinoa s morskou riasou, alebo balkánskou čubricou
1/2 hrnčeka nakrájaná tekvica hokaido, alebo maslová
1/2 hrnčeka nakrájaná cvikla
1/2 hrnčeky šampiňóny
1 stonka stonkový zeler
1 strúčik cesnak
1/2 ČL rasca, tymián


hrsť rukola
7 ks cervená reďkovka
tekvicové semienka a sezam
petržlenová vňať
postrúhané tofu údené bio na posypanie

Quinou si dobre premyjeme, aby sme z nej odstránili horkú časť - saponíny, ktoré ju chránia pre škodcami. Alebo ju nechajte 5 min namočenú a potom dobre prepláchnite. Zalejteme vodou 1:2 a varíme do mäkka, cca 20 min.

Na oleji si speníme cibuľku nakrájanú na mesiačiky, mierne osolené, pridáme koreniny, tekvicu,šampiňóny, zeler, cesnak a opečieme do mäkka.
Cviklu si zalejeme kúskom vývaru(ak vám ostal od raňajok v chladnicke, podlievat nim ďalšie jedlo je fajn), ak nemáme vývar, zalejeme ju trochou vody a 1 ČL horčice, kúsok tamari a slad.
Keď je všetko mäkučké, zmiešame všetko dokopy, ozdobíme reďkovkou, vňaťkou, rukolou, opraženými semienkami, posypeme strúhaným tofu.
Ak máte chuť, miesto tofu môžete použiť tofunézu, rozmiešanú s ume octom a kúskom zázvorovej šťavy.

Dobrú chuť!

Quinoa - odstraňuje zo svalov vysoký obsah horčíka
znižuje krvný tlak a stres
zlepšuje spánok
tryptofán, jedna z esenciálnych aminokyselín, sa stará o dobrý spánok a zlepšuje náladu, pretože podporuje tvorbu hormónu pohody a šťastia – serotonínu
mnohé nenasýtené mastné kyseliny sú dobré na hladinu cholesterolu v krvi, obehový systém a srdce
nízky glykemický index