Blog

Cesnaková nátierka

Cesnaková nátierka


Včera som ku kváskovému celozrnnému chlebu s rôznymi semiačkami urobila nátierku z kešu orechov. Tofu som nemala, tak som použila kešu.

Suroviny:
1 hrnček namočených kešu orechov (cca 3 hodiny)
šťava z 1/2 citróna, alebo ume ocot
1/4 hrnčeka vody
soľ
1/2 cibule
3 strúčiky cesnaku

Kešu si odcedíme, dáme do mixéra spolu s ostatnými surovinami a zmixujeme. Podávame vychladnutú napr. k večeri.

kešu - udržujú zdravé srdce, pomáhajú s cukrovkou, udržujú zdravé cievy a nervy, udržujú zdravé kosti, znižujú riziko vzniku žlčových kameňov, podporujú imunitu,

cesnak - väčšina zdravotných účinkov je spôsobená jednou zo zlúčenín síry, ktorá sa uvoľňuje pri nasekaní, rozdrvení alebo žuvaní cesnaku.Táto zlúčenina je známa ako alicín a je tiež zodpovedná za výrazný zápach cesnaku. Alicín vstupuje do tela z tráviaceho traktu a cestuje po celom tele, kde pôsobí svojimi silnými biologickými účinkami. Čistí krv, posilňuje imunitný systém a zlepšuje trávenie. Má protizápalové účinky, zmierňuje bolesť kĺbov a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, znižuje krvný tlak...