Blog

Rýchlovka z panvice

Rýchlovka z panvice
pretože dnes som kúsok na behu, mám toho viac než ostatné dni, ale na čerstvé teplé jedlo sa čas nájsť musí. No a keď sa takýto deň pritrafí, pokrm nie len výborne chutí, ale je i veľmi rýchly. Má len jeden háčik, treba si strukovinu uvariť deň dopredu, popr, použiť nakladanú z pohára.

Takéto soté je výborné s ktoroukoľvek obilninou. Teraz v jarnom období najmä krúpky v akejkoľvek podobe. (jačmenné, slzovku..) Čistia kĺby, staré usadeniny a vzpružia celé telo i psychiku.Ak máte problémy s kĺbami a máte v tomto období trochu depresívnu náladu, vedzte, že to súvisí i so stavom vašej pečene.

Nezabúdajte ani na morské riasy(wakame, kombu), s ktorými varime obilniny a strukoviny a dodajú vám i potrebné minerály.

Ďalej je dôležité počas jari do jedálnička zaradiť špaldu,pšenicu, žito a ovos.Hlavne celé zrná. Žito pre svoju zelenú farbu je vhodné v tomto jarnom období. I na raňajky si doprajte obilninovú kašu zo žitných a ovsených vločiek.

Preferujte kyslú chuť, lebo tú má pečeň a žlčník najradšej a tie teraz v tomto období treba posilniť a prečistiť.(1 PL pickles na tanieri, alebo kvasená zelenina dlhodobá).Je to chuť, ktorá nám pomôže pečeň naštartovať. Dochucujte liečivým ume octom. Pickles i ume sú pre ne v tomto období priam liečivom.

Zo zeleniny preferujte i zelené(brokolica, kel,kapusta,.. ),tanier nezabudnite posypat divokou zeleninou, ktorú práve nájdete(žihľava, sedmokrásky, púpava, petržlen, pažitka, medvedí cesnak, sedmokráska..,) No a nezabudnite začať nakličovať,(mungo fazulky, rôzne semiačka, obilniny, atď).(viac už v marcovom časopise Balans.
P.S .Na jar obmedzíme chuť slanú a nebudeme vyprážať a piecť ako v zime, ani zahusťovať. Pečen i žlčník tým neposilníme.

Suroviny:
1 cibuľa
olej
hrsť ružičkový kel
1 mrkva
1/2 hrnček pór
1/2 hrnčeka tekvica
1 nastrúhaný kaleráb
1 hrnček uvarenej strukoviny (fazuľky, cícer, šošovica..alebo ich mix)
rastlinná smotana na zjemnenie
na dochutenie ume ocot, tamari
1/2 ČL rasca
1/2 ČL rozmarín

Na oleji si speníme mierne osolenú cibuľku pridáme nakrájanú zeleninu, koreniny, strukovinu a pražíme do zmäknutia. Na záver zjemníme smotanou ( 2-3 PL). Dochutíme ume a tamari.
Prajem dobrú chuť a nezabudnite tanier obohatiť o všetko potrebné.