Blog

Cícerová kyslá polievka

Cícerová kyslá polievka


Cícer je strukovina, ktorá má mnohostranné využitie (polievky, fašírky, placky, nátierky, chrumky, šaláty...) Najmenej nafukuje, čiže pre začiatočníkov s oslabenou slezinou ideálna.Čínska medicína ho dokonca odporúča na posilnenie sleziny, podžalúdkovej žľazy a žalúdka. V kombinácii s obilninou a zeleninou získate znovu vyváženú porciu, ktorá posilní vaše orgány a nezaťaží trávenie.

Maslová tekvica s petržlenovou vňaťkou zaistia zásadotvornosť porcie, jačmenné krúpky- skvelý odhlieňovač, posilní i vaše srdce, žalúdok, črevá a vysokým obsahom kremíka posilní i väzivá a pľúca.
Mletá pohánka zahreje vaše telo a vďaka vysokému obsahu lyzínu podporí stavbu svalov a kostí.
No a ľanové semienka podporia peristaltiku čriev.

Suroviny:

1 Hrnček namočený cícer
olej
cibuľa
2 strúčiky cesnak
1 hrnček maslová tekvica nakrájaná na kocky
1/2 ČL paprika
1/2 Čl mletá rasca
2-3 PL rastlinná smotana
na dochutenie: vegeta bio, tamari sojová fermentovaná, ume ocot,

obilninové guľky:

1/2 hrnčeka uvarené jačmenné krúpky so morskou riasou kombu
pohánková múka na zahustenie
petržlenová vňať, čierne mleté korenie
1 PL ľanové semienka napučané v troche vody a rozmixované
tamari- sójová omáčka

Na oleji si speníme osolenú cibuľku, pridáme namočený cícer, tekvicu,cesnak, koreniny, opražíme, podlejeme vodou a dusíme do mäkka cca 15-20 min. Medzi tým si spravíme cesto na guľky zmiešaním všetkých surovín. Múku pridávame postupne, ochutíme. Mokrými rukami tvarujeme guľky, ktoré hádžeme do vriacej polievky, po zmäknutí cíceru. Guľky nám polievku i zahustia. Nakoniec ju zjemníme smotanou. Dochutíme vegetou, odstavíme a pridáme ume ocot podľa potreby.Ak sa vám vidí polievka málo hustá, zahustite ju pridaním 1 PL liečivého kuzu škrobu.Vrch posypeme petržlenovou vňaťkou.

Dobrú chuť!