Blog

Fazuľový guláš

Fazuľový guláš

Guláš z fazuliek adzuki, ktoré posilnia obličky. Tejto fazuľke sú pripisované zaujímavé liečivé účinky. Ak sa zameriame však na obsahové látky, zistíme, že úplne po práve. Adzuki sú totiž zdrojom vitamínu B, bielkovín, vlákniny, sacharidov a mnohých minerálnych látok. Navyše sú ľahko stráviteľné. Ich hlavným kladom je však blahodarné pôsobenie na funkciu obličiek. Aj vďaka tomu sú dôležitou súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Znižujú hladinu škodlivého LDL cholesterolu, takže ich konzumácia je účinnou prevenciou pred vznikom srdcových ochorení. Vyskúšať ich môžu tiež ľudia, ktorí trpia zvýšenou únavou.
Až mi bolo ľúto, keď som ju videla v Bille pri pokladni vo výpredaji za 0,99 € a nikto o ňu nemal záujem.Bolo jasné, že si ju nik nekúpi. Za to káveniek ležiacich vedľa nej za zníženú cenu v košíku ostalo len pár.

V každom prípade, teraz v zime by sa adzuki a pohánka na tanieri mali objavovať čo najčastejšie, spolu so zahrievacími koreninami.
Zemiaky som nahradila maslovou tekvicou, no a plno trvácnej zeleniny vybalansuje tanier do zásaditosti.
Zahustíme znovu liečivou potravinou kuzu škrobom, ktorý má silné liečivé účinky na celý tráviaci systém. Obsahuje vysoké množstvo flavonoidov a bioflavonoidov, ktoré priaznivo pôsobia na obehový systém a pomáhajú regulovať metabolizmus.

Suroviny:
olej
cibuľa
1 hrnček maslová tekvica nakrájaná na kocky
3 stonky stonkového zeleru
2 mrkvy
1 hrnček namočenej fazule a dopredu uvarenej so saturejkou alebo morskou riasou Kombu popr. inou riasou,
gulášové korenie bio, popr bio madarský guláš korenie
3 strúčiky cesnak
1 lyžica horčica bez cukru
1/2 CL sladká mletá paprika
1 PL kuzu škrob na zahustenie
petržlenová a zelerová vňaťka na posypanie
na dochutenie ume ocot, tamari sojová fermetnovaná omáčka, vegeta bio,

Na oleji si speníme posolenú cibuľu, pridáme nakrájanú zeleninu, fazulku, koreniny, prelisovaný cesnak, horčicu a opražíme. Podlejem vodou a dusíme do mäkka, cca 15 min. V troche studenej vody si rozpustime kuzu a prilejeme do polievky, miešame kým je kuzu číre a odstavíme. Dochutíme liečivým ume octom, tamari, vegetou. Podávame s kváskovým domácim celozrnným chlebom, alebo môžete do gulášu pridať s fazuľkami i pohánku, alebo jačmenné krúpky a máte kompletný výživný tanier so všetkými esenciálnymi aminokyselinami, ktoré sú potrebné pre stavbu vlastnej bielkoviny.
Dobrú chuť!
Dajte vedieť ako chutil