Blog

Celozrnné šišky s džemom bez cukru

Celozrnné šišky s džemom bez cukru


Obdobie fašiangov je spojené s prípravou šišiek - nemusíte sa obmedzovať. Je zima, vyprážané a pečené je dovolené, telo potrebuje zahriať. No a v upravenej forme ho i posilníte a nezaťažíte.

Štartér:
2 PL kvások ražný materský
150 g (na kysnuté cesto)
múka špaldová, alebo pšeničná celozrnná
150 ml voda vlažná

Cesto:
350 g múka pšeničná alebo špaldová celozrnná
160 g biely jogurt sojade
80 ml rastlinné mlieko
2 lyžice maslo (ja som dala moje domáce kešu) ale kľudne použite kokosové, alebo nemaslo
1/2 CL bourbon vanilka
1 PL tamari
2 PL mirin ak nemáte dajte rum

olej na vyprážanie, džem bez cukru, biely jogurt na omáčku.

Večer si zarobíme štartér z 2 PL lyžíc materského kvásku (ja som použila ražný), 150 g múky a 150 ml vlažnej vody. Zmiešame najlepšie v sklenenej mise a prikryjeme potravinovou fóliou. Cez noc necháme prekysnúť na teplom mieste. Ráno do neho primiešame ostatné suroviny a vypracujeme nelepivý bochník. Keďže ja si múku meliem, každá saje inak, pridajte múku podľa potreby. Základ je, že bochník nelepí.Prikryjeme ho utierkou a necháme 3 hodiny kysnúť.
Vykysnuté cesto som si preložila na na pomúčenú dosku a rukami roztiahla do obdĺžnika vysokého asi 1 cm.

Pohárom som povykrajovala šišky, rozložila som ich na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryla som ich utierkou a nechala ešte 3/4 hodinu nakysúť.
Potom ich na oleji vypražíme do zlatista.
Plníme džemom bez cukru, sladeným vlastnou šťavou, alebo hroznovou. Ak nemáte džem, uduste si jabĺčka, alebo hrušky so škoricou a zahustite kuzu. Tiež výborná kombinácia.