Blog

Makovo hruškový koláč

Makovo hruškový koláč

Tip na víkendovú maškrtu.
Ospravedlňujem sa za kus nepodarenú fotku, no zaručujem veľkú chutnosť receptu.

Makový koláčik s hrozienkami, goji a jablkovou hruškovým rozvarom.

Suroviny
Korpus:
• 1 hrnček zomletých mandlí
• 1 hrnček kokosovej múky
• 1PL ryžového sirupu
• 1 dcl sezamového oleja
• štipka soli
• 0,5 dcl vody
Suroviny si zmiesime a cesto roztlačíme do tortovej formy ( priemer 25-30 cm), vystlanej mastným papierom, potretým kokosovým olejom a múkou.
Plnka:
- 300g mletý mak (najlepšie kupovať nemletý)
- 320g datle
- 1 ČL tamari
-1,5 hrnčeka rastlinné mlieko (ja som dala kešu)
- hrsť hrozienok, goji a možete dať i sušené slivky ak máte
Datle si rozmixujeme s mliekom, pridáme mletý mak, tamari, hrozienka, goji, slivky. Vylejem na korpus a pečieme v rúre cca 30-35 min pri 180st.

Po upečení vylejeme na vrch rozvar z nastrúhaných 2 hrušiek a 1 jablka, 1/2 ČL tamari. a. 1/2 ČL škorice, .

Varíme na miernom ohni do mäkka. Na koniec si v troche vody necháme napučať 1-2 PL agarových vločiek (podľa veľkosti ovocia) a pridáme do ovocia. Ak nemáte agar(morská riasa, liečebné účinky na vysoký krvný tlak, zasadotvorný) dajte 1,5 PL kuzu, alebo arrow škrob( kuzu -liečebné účinky na celý tráviaci trakt, i na prechladnutia), kúsok povarte a nechajte kúsok vychladnúť, ochutnajte, ak treba dajte 1PL sladu, alebo ryžového sirupu a vylejte na hotový koláč.Rátajte s tým, že mak je sladký od datlí, a tak rozvar veľmi nepresladte. Možno vám slad nebude treba, závisí od ovocia a doby varenia. Dobrú chuť!