Blog

Orechový a makový závin s ovocím

Orechový a makový závin s ovocím

Suroviny
3 hrnčeky špaldovej celozrnnej múky
¾ hrnček vody
½ hrnček olej
Štipka soli
Mak, hrozienka namočené v mirine(ryžové víno), orechy, jablka a hrušky (po 2 ks)
½ lyžičky škorica, pravá bourbon vanilka
Ryžový sirup
Kokosové maslo
Práškový kukuričný slad

Postup

Z múky, oleja, vody a soli vypracujeme cesto. Ak sa drobí, pridáme kus vody, ak je mazľavé, znesie ešte kúsok múky. Hotový bochník cesta necháme hodinku odpočívať v chladničke. Zatiaľ si pripravíme plnky. Orechy a mak si zomelieme. Jablká ošúpeme, nastrúhame a zmiešame s neošúpanými a nastrúhanými hruškami.
Po hodinke si cesto rozdelíme na 2 časti a každú vyvaľkáme na tenký plát. Cesto sa nelepí, preto nie je nutné ho pomúčiť. Vyvaľkané cesto si preložíme na papier na pečenie a posypeme orechovou náplňou a postrúhaným ovocím, vanilkou, hrozienkami. Polejeme ešte ryžovým sirupom, kokosovým maslom a zrolujeme. Druhý plát naplníme makom a znovu tými istými surovinami, zrolujeme a pečieme pri 180 C počas 20-25 minút. Vrch môžete potrieť šťavou zo sterilizovanych strukovin(napr. cícerova voda) rozmiešanú s lyžičkou sirupu.
Hotové štrúdle posypeme kokosovou múkou, alebo práškovým kukuričným sladom.
Dobrú chuť!
Mak- bohatý na vápnik , železo , vit.E
vlašský orech- vyživa pre mozog, ochrana srdca, pozitívny účinok pri depresii
špalda- veľa bielkovín, málo tuku, veľa minerálov- horčík, fosfor, meď, vápnik zinok) a vit.sk B