Blog

Ryža s fazuľkami adzuki a zeleninou, cviklový šalát

Ryža s fazuľkami adzuki a zeleninou, cviklový šalát

Tak na tomto jedle si určite znamenito pochutíte. Kombinovala som opraženú a čerstvú zeleninku s varenou cvikľou, z ktorej som spravila jednoduchý, no veľmi chutný šalát. Mimochodom, ak vám zo šalátu ostane, stačí do neho primiešať nejakú varenú strukovinu, napr cícer,šošovica, fazuľky a naplnte nim doma pripravenú tortilu, wrap a máte vhodnú desiatu na druhý deň popr. večeru, i keď samotné toto jedlo je na ňu vhodné tiež.


fazuľka -omladzuje bunky, je bohatá na vitamíny a minerály s vlákninou, pomáha pri ochoreniach obličiek, pečene, močových ciest.


cvikla- intenzívne čerpá živiny z pôdy a jej špecialitou je kremík. Ďalšou prednosťou cvikly je mimoriadne vysoký obsah kyseliny listovej a vlákniny. Cvikla obsahuje v hojnom množstve betaín, ktorý bráni rozvoju kôrnateniu tepien a podporuje činnosť pečene.Listy červenej repy sú tiež jedlé a obsahujú betakarotén, vápnik a železo. Upravujú sa rovnako ako špenát.


šampinony - obsahujú veľké množstvo bielkovín, cukrov, konkrétne polysacharidov, majú veľký obsah vlákniny a veľmi nízky obsah tukov. Obsahujú rôzne vitamíny, napríklad riboflavín, tiamín, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, vitamín E, provitamín A. Vitamín C, biotín a betakarotén. Obsahujú tiež obrovské množstvo stopových prvkov v stráviteľnej forme. Je medzi nimi vápnik, jód, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, selén, sodík, síra či zinok. Šampiňón ďalej lieči anémiu, má antibakteriálne a protinádorové účinky, odporúča sa ako prevencia rakoviny hrubého čreva, proti zápche, podporuje rozvoj bifidobaktérií, potláča baktérie rodu Clostridium, bráni rozvoju baktérie Helicobacter pylori, ktorý vyvoláva zápal sliznice žalúdka a podporuje vznik žalúdočných vredov, podporuje činnosť obličiek, je prevenciou dny, potláča astmu a alergie.




Suroviny:


1 hrnček ryže, 2 cm morska riasa, (wakame, kombu, hiziki)


1 cibuľa


1/2 hrnčeka uvarenej fazuľky adzuki je teraz idealna na poslnenie obliciek, ale môžete akúkoľvek.


olivový olej


tamari sojova fermentovaná omáčka


sol


hrsť šampiňónov


1/2 CL mletá rasca


1/2 CL čierne mleté korenie


1 mrkva nakrájaná na rezance


2 ks stopkový zeler


4 redkovky, hrsť rukoly


Šalát: 2 varená cvikla, 1 červená cibuľa, 1 šalotka, 2 strúčky cesnak, olivový olej, umeocot




Ryžu si uvaríme klasicky s kúskom soli a morskou riasou, ktorá jej dodá plno minerálov.


Na oleji si orestujeme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, šampiňony, fazuľky, zeler, mrkvu, pridáme rascu, korenie a pražíme do mäkka. Potom zmiešame s ryžou.Dochutíme tamari omáčkou. Na vrch poukladáme redkovku, rukolu a podávame so šalátom. Môžete pridať i nasucho opečené semiačka (tekvica, slnečnica, sezam, konopné, ľanové).


šalát:


Na olivovom oleji so soľou si zľahka opražíme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, šalotku a prelisovaný cesnak.


Uvarenú cviklu si nastrúhame, pridáme orestovanu cibuľu a cesnak, dochutíme umeoctom.


Dobrú chuť!