Blog

Som vegán, jem zdravo?

Som vegán, jem zdravo?


Nie je vegán ako vegán. Vyradiť z jedálnička živočíšne produkty, ešte neznamená jesť automaticky dobre a prospešne pre naše telo. Na vegánskej a vegetariánskej strave môžeme jesť tiež nezdravo a dopustiť sa mnohých chýb, ktoré nám spôsobia zdravotné potiaže, rovnako ako na klasickej strave.Ktoré chyby to sú?

-jesť vegetariánsky, alebo vegánsky jung food, fast food, - keď mäso vymeníte za nejaký polotovar v bielej žemli, alebo si dáte hranolky s kečupom, nič ste vlastne vo svojom jedálničku pre svoje zdravie k lepšiemu neposunuli.
- rastlinné náhrady živočíšnych polotovarov: Ak si miesto bieleho rožka, či žemle s maslom, syrom a salámou, dáte tmavý rožok s rastlinným maslom, vege syrom a vege salámou, alebo vege párok, myslíte, že jete zdravo?Omyl. Vy len nahrádzate živočíšnu zložku rastlinnou, no prečítajte si obsah na obaloch, čo vlastne jete. Obsah modifikantov, aditív, rafinovaných tukov,aromy, farbivá, konzervanty stabilizátory, cukor atd.
- priemyselne spracované a instantné potraviny- tzv. hotovky, polotovary, ktorým vplyvom spracovania strácajú často minerály a vitamíny, ktoré sú a oplátku obohatené o škroby, cukor, stabilizátory,aditíva, rafinované oleje.(zmesi na výrobu omáčok, polievok, výroba falafelu v prášku, instatné kaše, pomazánky v konzervach vege pizza, syry , margaríny, maslá.)
- strava bohatá na jednoduché cukry- sladkosti, koláčiky, dezertíky atd, to všetko je dnes v nespočetnom množstve zastúpené na vegánskom trhu, plné jednoduchého cukru (kokosovy, agáve, hnedý), ďalší problém je konzumácia veľkého množstva ovocia v podobe smoothie, (v predošlom článku o plesniach som písala, že jednoduchý cukor z ovocia je fajn, ale ako za odmenu, nie denne 3x), čo je ideálna pôda pre plesne v organizme- jednoduchý cukor.
- jedálniček postavený na sóji- ďalšia veľká chyba, ked je v jedálničku príliš veľa sóji v podobe nefermentovanej a teda horšie stráviteľnej.Nejem mäso a mliečne výrobky, nahradím ich sójou. Znova omyl! Sója je všade, dokonca i tam, kde by sme ju nečakali, ( veg.syry, sladkosti). Sója obsahuje veľa bielkovín a živín.Vhodné je jesť fermentované, ľahko sojové produkty ako tempeh, miso pasta a tofu, ktoré je síce nefermentované, no spracovaním dobre stráviteľné.
- vynechať na tanieri mäso a jesť ten ostatok- ak odstránime z taniera mäso a budeme jesť len klasické prílohy, čoskoro nám budú chýbať bielkoviny, čo by sa na našom zdravotnom stave ľahko odzrkadlilo. A navyše- boli by sme stále hladní, nehovoriac o tom, koľko kalórii by sme potom doplnili inak.
- málo pestrosti- to samé dookola- ak bude jesť dookola to isté, budú nám chýbať živiny a ťahať Vás to bude k nezdravým potravinám a vlčí hlad sa dostaví tiež.
-nevhodná kombinácia potravín- aby sme z vegánskej stravy získali kompletný benefit, mali by sme striedať rôzne farby tvary, tepelné úpravy potravín. Samozrejme v zastúpení obilniny, zelenina, strukoviny. Ked sa ešte vyhráte so skladbou taniera podľa ponuky prírody, čo viac chcete ešte vášmu tráviacemu traktu dodať? Poďakuje sa Vám celé vaše JA.
Nespomenula som častú konzumáciu alkoholu, neustále zobanie a časté jedenie(ideálne 3 hod, pauza medzi chodmi, počkať na pocit hladu, ktorý je prospešný pre vyčistenie tenkého čreva), veľa ovocia , hlavne toho exotického a v zime, čo nášmu organizmu teda nepomôže,len ho ochladí, a to v zime nepotrebujeme. ďalší faktor, jesť zeleninu do 2 hodín po tepelnej úprave, potom sa už tepelne upravená zelenina stáva kyselinotvornou.
Často sa možno divíte, že vegán, zdravá strava a býva chorý. Máte odpoveď. Jedna vec je marketing, ktorý v dnešnej dobe tvori 99% úspechu predaja produktov a druhá vec je naše zdravie. Nuž treba sa zamyslieť nad tým, prečo jem ako vegán. Chcem sa vyliečiť jedlom, ktoré prijímam, alebo je to len módny trend a ja idem s nim, pokiaľ je v kurze? Kde sú teda liečebné účinky? Prečo naše telo nepotrebuje živočíšnu bielkovinu, o tom sa dočítate nabudúce.