Blog

Šošovicový prívarok so pšenovo pohánkovými guľkami

Šošovicový prívarok so pšenovo pohánkovými guľkami


Šošovica sa varí najrýchlejšie zo všetkých strukovín, je ľahko stráviteľná. Ovplyvňuje srdce, podporuje vitálnosť obličiek, pôsobí ako prevencia pri málokrvnosti.Je bohatým zdrojom vit. B, vrátane kyseliny listovej, draslíka, horčíka, železa, fosforu, vlákniny.
Pšeno- neutrálne až hrejivé účinky na telo, preto by sa jeho konzumácia mala uprednostňovať hlavne v chladných dňoch.Má zásadité účinky na telo, obsahuje vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov.Ovplyvňuje slezinu, pankreas, obličky.Má protikvasinkové a močopudné účinky, harmonizuje trávenie, je zdrojom bielkovín, vit. B1, B2, horčíka, draslíka, železa, fosforu, mangánu.
Suroviny
• 1 hrnček hnedej šošovice
• olej bio
• 1 cibuľa
• ½ lyžičky kurkumy
• 1 lyžica kuzu alebo arrow – škrob
• 3 lyžice rastlinnej smotany(nemusí byť)
• umeocot, Tamari sójová omáčka na dochutenie
• ½ lyžičky mletej rasce
• soľ
• 1 hrnček vody
• 1 kaleráb, 1 mrkva

• 2 strúčiky cesnaku

Guľky:
• ½ hrnčeka pšena
• ½ hrnčeka pohánková múka
• morská riasa Wakame 2cm
• 2 hrnčeky vody
• soľ
• petržlenová vňať


Postup:
Na oleji so soľou speníme cibuľku, pridáme kurkumu, prepláchnutú šošovicu, mletú rascu, cesnak, nastrúhaný kaleráb, nakrájanú mrkvu, podlejeme vodou (3 cm nad obsahom) a dusíme do mäkka cca 15 min. Kuzu rozmiešame v studenej vode a pridáme do mäkkej šošovice, zjemníme smotanou a odstavíme zo zdroja tepla. Dochutíme Tamari a umeoctom.

Guľky
Pšeno dôkladne prepláchneme. Preplachujeme a miešame, až kým spod sitka netečie číra voda. Zalejeme vodou a s riasou a soľou dusíme do mäkka, cca 15 min. Po uvarení ich necháme prechladnúť a do ešte teplých vňať, pohánkovú múku. Mokrými rukami tvoríme guľky, ktoré varíme v solenej vode s kvapkou oleja. Po vyplávaní vyberieme.
Dobrú chuť!