Blog

Zelerovo mrkvový šalát s tofu

Zelerovo mrkvový šalát s tofu

1 zeler
1 surová mrkva
1 strúčik cesnak
1/2 tofu údené bio
1 /2 opražený tempeh
1 cibuľa
olivový panenský olej
kesúnéza, alebo tofunéza
1/2 hrnčeka uvarených jačmenných krup, alebo pšena
1 lyžica lahodkové drozdie
sol, korenie, citronova šťava, čersté bylinky

Mrkvu so zelerom a tofu si nastrúhame. Na oleji si speníme s trochou soli nastrúhaný tempeh do chrumkava a cibuľku pokrájanú na polmesiačiky, necháme vychladnúť, primiešame k zeleru a mrkve, pridáme cesnak, bylinky, uvarenú obilninu, tofunézu, alebo kešunézu. Dochutíme citrónovou šťavou, lahôdkovým droždím, soľou, korením. Podávame na opečených celozrnných kvaskových bagetkách ,alebo v miske. Dobrú chuť!

Zeler výrazne zvyšuje potenciu, vedeli už egyptskí faraóni. Vňať tejto zeleniny používali starí Rimania nielen na zdobenie smútočných vencov, ale aj ako silné afrodiziakum, ktoré pôsobilo (a pôsobí) aj na ženy.Zvyšovanie sexuálneho apetítu však je len jednou z mnohých "zázračných" vlastností tejto zeleniny. Okrem vitamínov skupiny B (tieto vitamíny sú dôležité pre správnu funkciu pečene a čriev či pre dobrý stav vlasov, nechtov či kože), vitamínov C, A, K a E, draslíka, horčíka, chrómu, sodíka, vápnika, železa, zinku a jódu obsahuje zeler éterické oleje, ktoré mu dodávajú nezameniteľnú arómu a odcenia ich najmä naše sliznice. Pôsobia antibakteriálne a antimykoticky, dezinfikujú tráviaci trakt a zabíjajú infekcie v obličkách a močových cestách. Zeler tiež napomáha liečbe bolestí kĺbov, znižuje krvný tlak a pôsobí ako prevencia proti žalúdočným vredom, Zeler je ideálnou zbraňou v boji proti nachladnutiu. Zelerové silice rozpúšťajú hlien, dezinfikujú sliznice a zabíjajú mikroorganizmy.