Blog

Ako sa stravovať v zime

Ako sa stravovať v zime

Prišlo najchladnejšie obdobie roka a s ním potreba zmeniť šatník i jedálniček. Vybrať niečo čo nás zahreje z vonka( teplý odev) a niečo čo nás zahreje z vnútra(správna strava). Je dobré si uvedomiť, že sme súčasťou prírody a čo sa deje v nej , deje sa i s nami. Príroda odpočíva. Dnešný človek nie je s prírodou spätý tak, ako kedysi. Bývame v prekúrených bytoch, umývame sa prevažne v teplej vode, teda to, že sa ochladilo vnímame len počas krátkeho pobytu vonku, napr. pri presune z práce domov. Žijeme v rovnakom tempe počas celého roka. Kedy odpočívame?

Naši predkovia v zime tempo skľudnili. Venovali sa domácim prácam, viac odpočívali a jedli to, čo sa dalo prirodzene uskladniť v pivniciach, čo nasušili, alebo naložili do súdkov, čo sa dalo uloviť. Celkovo sa ich tempo spomalilo. Po večeroch sa schádzali, rozprávali sa a celkovo prežívali toto kľudné obdobie duchovnejšie. Ako trávime toto obdobie my? Hekticky so stresom z koncoročných uzávierok a chaos si vieme vytvoriť i z najkrajších sviatkov v roku. Vôbec nežijeme v súlade s prírodou a nerešpektujeme jej zákony. Hekticky žijeme počas celého roka a počas celého roka sa i stravujeme rovnako jednotvárne. K dispozícii máme nespočetné množstvo potravín z celého sveta. Hlavne tropické plodiny, ktoré sú zberané ešte nedozreté a sú chemicky dopované, aby prežili cestu k nám, kupujeme ich vo veľkom, no pritom si vôbec neuvedomujeme, že boli stvorené v tropických oblastiach, aby miestnych obyvateľov schladili z vnútra a tým im pomohli prežiť tropické horúčavy. My si ich kľudne kupujeme v mrazivej zime a jeme s obľubou i každý deň. Neuvedomujeme si, čo to s našim telom vnútri spraví.

V zime je energia stiahnutá a prijímaním potravín, ktoré vás z vnútra zahrejú ju len rozprúdite. Naopak, potravinami ochladzujúcimi, ju stiahnete ešte viac. V knihe som to prirovnala k rozprávke o 12 mesiačikoch, kedy macocha s Dorou vyhnali Marušku v zime na jahody. Vládnuci mesiac December sa len pozeral, či je v poriadku, keď došla s takým nezmyslom. My sme sa na chutiach Dory tiež pozastavovali.. No čomu sa čudujú dnešné deti a mladá generácia? Tomu, kto takú rozprávku vymyslel. Pošlú vás do marketu, veď tam máte ovocie od výmyslu sveta. A práve tu nastáva problém, mnohí z nás si neuvedomujú, čo činia. Ako chceme byť zdraví, keď nerešpektujem vôbec žiadne zákony prírody. Doba konzumu nás úplne pohltila. Ale k veci teda: Čo jesť v tomto ročnom období, aby sme boli zdraví, vyživení a plní sily? Bez hlienu, ktorým sa telo len bráni a signalizuje, že nie sme v rovnováhe? Väčšina moderných potravín zaťažuje náš organizmus, v tele sa vytvára nadbytok odpadu a na jeho vylúčenie musí telo vynakladať veľké množstvo energie, ktorá mu potom chýba pri iných dôležitých procesoch.

Jedlo by nás nemalo oslabovať, malo by nám dodať potrebné množstvo energie, živín, minerálov, enzýmov na správne fungovanie jednotlivých orgánov. Málokto si uvedomuje , že ročné obdobia a ich zmeny majú veľký vplyv na to , ako sa cítime. Mali by sme žiť v harmónii. Pokiaľ žijeme v krajine, kde sú zimy chladné, mali by sme tomu prispôsobiť i jedálniček. Zima ovplyvňuje ľadviny a močový mechúr. Obličky a močový mechúr, spodná časť tela, ktorú v tomto období posilníme teplými polievkami, zapekanými a pečenými pokrmami, orechami, celozrnnými obilninami a strukovinami. Čo posilňuje obličky a močový mechúr? Dlho varené teplé pokrmy, zeleninové vývary, ostejšie korenie, korenisté jedlá(kurkuma, škorica, zázvor,sojová omáčka Tamari, miso pasta,rôzne druhy korenín, môžeme si dovoliť viac slaných pochutín), strukoviny, najmä fazuľka adzuki, ktorá sa na obličky nie len podobá, ale ich dokáže i liečiť. . Až ma srdce zabolelo, keď som pri pokladni v Bille videla v akcii liečivú fazuľku adzuki, ktorá je priam liečivom na všetky druhy obličkových chorôb. Stála 0,99€ a nik na ňu ani len nepozrel. Obilniny, najmä pohánka a pšeno, ktoré nás dokonale zahrejú, všetku koreňovú zeleninu, kvasenú zeleninu, morské riasy, ktoré vám dodajú plno minerálov.


Čo obmedziť? Studené jedlá a nápoje, surová zelenina a šaláty, tropické ovocie, čerstvé lisované šťavy, veľké množstvo živočíšnych produktov, mliečnych výrobkov, jednoduchých cukrov. Obličky sú spojené s emóciou strachu a pri ich oslabení je človek ustráchaný a do popredia jeho života prichádzajú strachy v rôznej forme. Mimochodom fazuľa je i veľmi účinným prírodným antidepresívom. Výber z nespočetného množstva, ktoré je vám dnes ponúkané, je len na vás. Zodpovednosť za to, ako sa cítite máte vo vlastných rukách.