Blog

Pečené mrkvové hranolčeky s dresingom

Pečené mrkvové hranolčeky s dresingom

dresing na mrkvu: (použiť môžete i iný druh zeleniny)
• 3 lyžice panenského olivového oleja
• ½ lyžičky papriky, ½ lyžičky kari
• ½ rozmixovanej cibule, soľ, 1 lyžica horčice,
• 1 lyžica sladu alebo ryžového sirupu
• po vetvičke tymianu, rozmarínu (nemusí byť), na hotové petržlenová vňať
Kešu krém:
• 150 g kešu orieškov, soľ,1 strúčik cesnaku, 4 farebné korenia, citrónová šťava
• 3 lyžice lahôdkového droždia,1 biely jogurt sojade

Postup
Zeleninu nakrájame. Suroviny na dresing zmiešame a polejeme ním zeleninu. Necháme marinovať aspoň hodinku. Potom pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 C cca 20-30 min.Hotové posypeme vňaťkou.
Kešu oriešky si rozmixujeme s ostatnými surovinami a vychladený kešu krém podávame k hranolčekami.

Mrkva je náš najbohatší zdroj betakaroténov.
Betakarotén sa v organizme mení na Vitamín A (Retinol). Sto gramov mrkvy znamená trojnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu A. Mrkva je bohatá aj na iné vitamíny: B, Vitamín C (Kyselina L-askorbová), Vitamín D (Kalciferol) a Vitamín E (tokoferol), Vitamín B9 (Kyselina Listová), Vitamín B5 (Kyselina Pantoténová), kremičitú, pektínové látky a silice Mrkva je významný zdroj minerálov a stopových prvkov. Obsahuje Horčík (Magnézium), Vápnik (Kalcium) i Železo. Je plná antioxidantov a plná vlákniny. Skrátka vynikajúca plodina plná sily, pochádzajúcej z jej vitamínov a ostatných obsahujúcich látok.