Blog

Všeobecne o raňajkách

Všeobecne o raňajkách



Raňajky by mali náš organizmus naštartovať a aktivovať k činnostiam, ktoré musíme vykonávať počas dňa. Základom zdravého jedálnička je jesť prvopotraviny. A to platí pri raňajkách rovnako ako pri každom jednom chode dňa. Ak ste doposiaľ konzumovali polotovary zo supermarketu, biele pečivo, hotové nátierky, či paštéty, je určite zmenou, keď si kúpite instantnú kašu. Cítiť to telo určite bude a odvďačí sa vám pocitom ľahkosti a energiou.. No nie je to celkom to pravé orechové. Procesom spracovania sú tieto kaše zbavené dôležitých látok, ktoré by vaše telo ocenilo. Ďalšou vecou je, že sú zomleté už dlhšiu dobu a valcovými mlynmi, nie kamennými. No a sú zbavené klíčka – života- srdca zrna, ktorý vie dať znovu život a v ňom sa tá energia života nachádza. Presný proces a rozdiel opisujem v knihe.
Keď začneme deň zdravými raňajkami, tak máme tendenciu vyberať si zdravé chody počas celého dňa. Ako bonus nám zdravé raňajky naštartujú metabolizmus, vyrovnajú ph, doplnia tekutiny a minerály, ktoré sme v noci stratili. Telo sa v noci lieči a detoxikuje. Čím je teda najvhodnejšie začať deň? Ak myslíte na zeleninu, ktorá je zásadotvorná a plná minerálov, máte pravdu. Raňajky by mali byť mokré a teplé. Zeleninové polievky s obilninou, ktorá vám ostala z predošlého dňa, obilninové kaše so zeleninou, to sú ideálne raňajky každého dňa. Uvariť si už dopredu večer nakrájanú zeleninu vo vode za pár minút kým sa obliekate a robíte si rannú hygienu, vám veľa času nezaberie. Dopredu namočená obilnina, poprípade z minulého dňa uvarená a uskladnená v chladničke polievku len obohatí a takáto polievka vás zasýti na pekných pár hodín. Ochutiť ju môžete miso pastou(ryžovou, jačmennou), ktorá nám ponúka podobné benefity ako kvasená zelenina a kvások. Priznám sa, pri prechode na zdravší spôsob stravovania som túto možnosť zavrhla. Jednoducho som si to nevedela predstaviť a prvý rok moje raňajky tvorili prevažne sladké kaše.(k tým sa vrátime). Dnes polievky na raňajky milujú i moje deti. Miesto obilniny možno použiť cestovinu, niťovky napr. semolinové môj 10 ročný syn miluje. Ak vám miso pasta nechutí, čo vám zo začiatku určite nebude, treba si na jej chuť zvyknúť, polievku dochudte solčankou(sušená zelenina s morskou soľou). Po týchto raňajkách sa cítite nabití energiou, ľahkí a zasýtení na min. 3 hodiny. Ak ste zvyknutí na sladké obilninové kaše, ktoré sú tiež fajn, no nie na každodenné raňajky, bude to pre vás trochu zmena, ktorou som si tiež prešla. No vedzte, že k pozitívnemu. P.S. Po čom siahate po opici? No predsa vývar vás stavia na nohy. Sladká kaša vám neberie, lebo cítite prekyslenie organizmu a ovocie s väčším množstvom obilniny vám organizmus prekyslí(vysvetlím nižšie). A sme doma.
Ďalšou skvelou variantou sú obilninové kaše z celých zŕn s dusenou zeleninou(na oleji opražiť, podusiť, za 15min) a opraženými semienkami(tekvica, sezam, konopné, ľanové, slnečnicové). Namiesto nich môžete pouziť i tahini pastu, čo je sezamová pasta, alebo kašu posypať liečivým gomasiom(pražený sezam so soľou), mandľami, atď. Obilninu vyberajte podľa ročného obdobia(teraz v zime – pohánka, pšeno, jačmenné krúpky..). Zahrejete a posilníte hlavne obličky, ktoré sú v tomto období oslabené. Použiť môžete i vločky.
No a poslednou vhodnou, no nie každodennou variantov sú obilninové sladké kaše. Prečo? Ak skombinujete veľké množstvo obilniny, ktorá obsahuje zložité cukry,( ktoré pomáhajú tráviť enzýmy obsiahnuté v našich slinách, ale i enzýmy, ktoré s nimi prijímame) s cukrom jednoduchým obsiahnutým v ovocí -čo spraví telo? Začne najprv tráviť cukry jednoduché obsiahuté v ovocí a jednoduchých sladidlách. Tie zložité prídu na rad až neskôr. Teda jednoduché cukry bloknú trávenie zložitých sacharidov, ktoré potom dojedajú plesne a črevné kvasinky. Nastáva prekyslenie organizmu. Priznám sa, na sladkých raňajkách som bola závislá rok. Cítila som sa nabitá energiou, v posilňovni po takýchto raňajkách sa mi cvičilo skvelo. Energie na rozdávanie.(mám jej i po slaných kašiach a polievkach). Sladké, čiže dezerty denne si naše telo žiada, no jeho chute je fajn uspokojiť poobede, napr 2-3 hodiny po jedle. Na raňajky nám sladká kaša stačí 2-3x do týždňa (dochutená duseným ovocím v zime, hrozienkami, škoricou, orechmi ,semienkami, dosladená sladmi). V lete ovocie nášho podnebného pásma i surové, výborné sú i melóny.
Myslíte si, že raňajkovať polievky a kaše je novodobý moderný trend? Omyl. Obilninové celozrnné kaše i polievky boli u našich predkov samozrejmosťou. V období hladomoru, ktorý kosil celé doliny, tak vznikali nemnohé recepty zo zemiakov, aby sa rodiny uživili. Na sladko slano atď, no to len preto, že iné východisko nebolo. Obilniny sa neurodili. V tých je sila, energia a život. A to dobre vedeli i naši predkovia. Prevládala chuť slaná. Sladilo sa medom, ovocím, lekvármi, sušenou mrkvou, ovocnými sirupmi, škoricou. Slané kaše sa jedli omastené, s cibuľou, alebo kvasenou kapustou. Polievka bola základ. Na raňajky sa podávala vodová polievka ako napr. cesnačka, žobrácka. Ďalej polievka z kyslej kapustovej šťavy s cvikľou, pohánkou a s kúskami zemiakov. Polievky boli teda plné výživných látok. Sladé kaše boli na raňajky zriedka a samozrejme sladené prírodnými zložkami. Takto začínali deň naši predkovia.
Pečivo má vysušujúcu a sťahujúcu energiu, nenaštartuje vám metabolizmus tak, ako mokré a teplé raňajky. Preto, ak ho konzumujete dajte si k nemu dostatok zeleniny. Pokiaľ si ale raňajky bez chleba neviete predstaviť, konzumujte chlieb kváskový so zeleninou, i kvasenou, dusenou, alebo so strukovinovými, doma vyrobenými nátierkami. Tie chutia podobne ako paštéty.
Raňajkové cereálie z reklám sú úplne nevhodné. Sú plné cukrov a rôznych prídavných látok, Teda nejde o žiadnu prvopotravinu. Navyše s mliečnymi výrobkami môžu spôsobovať nadúvanie a iné tráviace ťažkosti. Nuž voľba je na každom z nás, naše črevo ovplyvňuje toho mnoho. Náš celkový stav, to, ako sa cítime i akú máme náladu.