Blog

Mandľový perník s esenciálnymi olejmi

Mandľový perník s esenciálnymi olejmi

Piekli ste už niekedy koláč s esenciálnymi olejmi? Ja vám dnes prinášam jeden vynikajúci perník, ktorý si zamilujete. Dopriať si ho môžete bez výčitiek, neobsahuje jednoduché cukry a všetky suroviny majú priaznivý vplyv na váš organizmus- Perník plnený domácim marcipánom
perníkové cesto:
220g celozrnná špaldová múka, alebo pohánková
50g kokosová múka
30g ľanová múka, alebo dajte nejakú podľa uváženia napr gaštanovú, mandľovú..mlete orechy
2 PL chia napučané v 1/4 pohára vody
1ČL perníkové korenie
1CL prášok do pečiva bo bez fosfátov
1PL tamari,
150 g slad
1PL citrónová kôra
100g kokosový tuk

plnka:
400g ošúpané mandle
320g slad
1PL tamari
1 kvapka esenciálny olej wild orange od doterra, alebo kôra z pomaranča 1PL
2 PL mirin

Mandle na plnku si rozmixujeme s ostatnými surovinami.Suché suroviny na cesto si zmiešame , pridáme tuk, slad, tamari, chia a vypracujeme cesto, ktoré si necháme odležať 1 hod v chlade.
Potom ho rozdelíme na 2 polovice, vyvaľkame a dáme na vymastený a pomúčený plech, pridáme plnku z mandli a druhou polkou vyvaľkaného cesta ju prikryjeme. Potrieme sladom rozmiešaným s kokosvým tukom, 1:1 a dáme piecť na 160 stupňov cca 20-25 min.vychladnutý krájame. Dobrú chuť!

Tamari-Vzniká z kvalitných, geneticky neupravovaných sójových bôbov niekoľkomesačným kvasením v drevených kadiach. Obsahuje prospešné mikroorganizmy a dôležité aminokyseliny. Výborne podporuje trávenie, neutralizuje extrémne prekyslený organizmus, je vhodným dochucovadlom pre celiatikov

esencia od dottera wild orange - Divoký pomaranč, za studena lisovaný z pomarančovej kôry. Jedna z najvýraznejších a najdynamickejších vôni spomedzi esenciálnych olejov. Podporuje kreativitu, dobrú náladu, dopĺňa fyzickú energiu, prináša nám do života spontánnosť, radosť, hravosť, pocit tepla a šťastia, zatiaľ čo nám upokojuje zažívací systém. Vynikajúci a účinný v boji proti plesni a baktériám. Veľmi efektívny nástroj na pozdvihnutie nálady. Často odporúčaný na počiatočné štádia chrípky a prechladnutia.

Vysoký obsah vlákniny v špalde pomôže predísť žlčovým kameňom , pretože urýchľuje črevnú peristaltiku, viaže cholesterol a žlčové kyseliny. U pacientov po cholecystektómii (po odstránení žlčníka) zníži špalda riziko vzniku karcinómu hrubého čreva