Blog

Rizoto z divokých byliniek

Rizoto z divokých byliniek
Včera a dnes som nič zmysluplné nespravila. A to bez akýchkoľvek výčitiek. Cítim akési skľudnenie a dochádza mi, že nie je všetko len o práci. Okrem toho ,že som navarila a poriadila, vybrala som sa do prírody, ako som i plánovala a tu je dnešný krásny úlovok z prírody už na tanieri.

Našla som kadečo. Medvedí cesnak, žihľavu, sedmokrásky, fialky, štiav, hviezdnicu i krvavec a koziu nohu.

Štiav, koziu nohu, a hviezdnicu sme zjedli hned. I môj 10 ročný syn si pochutil na hviezdnici, ktorá má chuť mladých sladkých kukuričiek. Nájdete ju rásť v krásnych tvaroch koberčeka a je fajn zozbierat ju nožnicami. Vysoký obsah železa a vit. Sk. B, A, minerály a stopové prvky i flavonoidy robia z nej luxusnú rastlinku, ktorá stojí za to, aby si na nej deti pochutnali, Jedia ho ozaj priehštím ako i štiav. Pomáha pri kašli, chorobe plúc, trávení, čistí pečen, pôsobí protizápalovo. Teda ozaj poklad pre telo.

Kozia noha bola pre manžela, ktorý kedysi trpel kráľovskou chorobou volanou DNA. Tá je na to ideálna, pretože rozpúšta kyselinu močovú, odvodňuje a uvoľnuje krče. Nabudúce pridám recept z nej.

Krvavec čistí krv a posilňuje srdce, u kojacích matiek zaisťuje tvorbu kvalitného materského mlieka.

Žihľava - čistí krv, pomáha pri dne, reume, má vysoký obsah železa a vápnika, znižuje hladinu cukru v krvi, čistí telo, často je použivaná pri očistných kúrach.


Sedmokráska čistí krv, podporuje látkovú výmenu, odvodňuje, utišuje kašel, podporuje močové i dýchacie cesty.

O divých bylinkách som už písala, že nepotrebujú k svojmu životu ľudskú ruku a prežiú úplne samé a odolávajú vplyvom okolia bez cudzej pomoci. Až takú moc majú. Všetky tieto vytálne a vytrvalé vlastnosti ich konzumáciou prechádzajú do nášho tela a sú nám nesmiernym prínosom.

Dnešný obed som teda nazvala divoké rizoto.

olej
1 cibuľa
2 hrste žihľavy
1 hrsť medvedí cesnak
1 hrnček ryže arborio
1 PL mirin, alebo biele víno
1ČL palea a rizoto korenie
3 Pl lahôdkové droždie
hrsť sedmokrások na ozdobu
hrsť hviezdnice

Na oleji si speníme cibulku mierne osolenú, pridáme ryžu arborio, korenie a opražíme, podlejem mirinom a ked sa vypari podlievame postupne vodou a miešame kým ryža nezmäkne. Kukoncu pridáme lahôdkové droždie, ktoré rizotu dodá parmezánovú chuť, dochutíme a odstavíme. Ešte do horúceho zamiešame, nakrájanu hrsť žihlavy, medvedieho cesnaku, pekne sa nám sparia a podávame. Porciu dozdobime kvetmi sedmokrásky a sladučkou hviezdnicou.

Dobrú chuť!