Prirodzené posilnenie imunity
Úplným základom, čeliť všetkým chorobám, je mať zdravé črevo s dobrou mikroflórou. Práve črevo je miesto, kde sa imunita tvorí. Nachádzajú sa v ňom lymfocyty, ktoré bojujú s vírusmi a baktériami, ktoré spôsobujú choroby.
Ako sa teda o črevo postarať, aby ono následne mohlo čeliť baktériám a vírusom ?
1. Základom celej starostlivosti je kvalitná a vhodná strava – prirodzená a vyvážená. Slovo prirodzená chápeme v zmysle, vyhnúť sa všetkým polotovarom, bielej múke, cukru, mlieku,vajciam, mäsu a vrátiť sa k prvopotravinám. Teda k tomu, čo nám príroda od nepamäti ponúka a je pre naše črevo najprirodzenejšie.
Ak sa niekto diví prečo mäso nie je prvopotravina, nuž nie je. Pre náš organizmus je veľmi zaťažujúce.
Ako to teda je?
Bylinožraci majú dlhé trávenie, aby sa živiny mohli postupne vstrebávať. Trávenie u nich prebieha kvasením. Ich sliny sú zásadité, teda sú vhodné na trávenie zeleného a obilnín. Mäsožravci majú krátke črevá, kyslé sliny a ich trávenie prebieha zahnívaním.
Náš tráviaci systém je dlhý cca do 8m, naše sliny sú zásadité, a trávenie prebieha tiež kvasením, pokiaľ neskombinujeme porciu s mäsom. Trávenie mäsa trvá veľmi dlho a trvá i týždeň, kým ho z tela vylúčime so všetkými škodlivinami. Hovorím o škodlivinách , pretože proces kvasenia sa zmení na zahnívanie a pri zahnívaní sa tvorí v dlhom trakte armáda hnilobných baktérií, ktorá pomáha mäso rozložiť. Ich toxíny postupujú črevnou stenou a dostávajú sa tam, kam by nemali a zanášajú organizmus. V jednej porcii prijímame viac bielkovín ako telo dokáže stráviť, tie zvyšné, nestrávené sa dostávajú do krvného obehu, zaťažujú orgány, nestráviteľné bielkoviny sa dostávajú do hrubého čreva, kde ich dojedajú baktérie.
Tuky, choresterol, stresové hormóny, chemické látky, to všetko je obsiahnuté v mäse a dostáva sa nám spolu s nim do tela a podieľa sa na vzniku rakovinotvorných látok. Tie majú dostatok času pôsobiť pri dlhodobom trávení na steny čreva. Ďalšou nevýhodou je, že mäso náš organizmus prekysľuje, a teda tí, ktorí ho majú na tanieri často, na oplátku často zápasia s civilizačnými chorobami ako dna, cukrovka, bolesti hlavy, kĺbov..
Nemusíte sa ho vzdať naveky, dajte telu príležitosť vyčistiť sa od živočíšnej bielkoviny ( zahlienujúceho mlieka -nestráveteľná bielkovina s obsahom síri, tým prispieva k rednutiu kostí, vysušujúcich a sťahujúcich vajec, ktoré blokujú naše trávenie, mäsa, s ktorým prijímame i škodliviny.).
2. Organizmus treba očistiť a zbaviť toxínov, pomocou očistnej prirodzenej stravy z prvopotravín (obilniny , zelenina , strukoviny, semienka, orechy).
Telu sa pri tejto strave uvoľní viac energie, ktorú nemusí vynakladať na trávenie ťažkých jedál, a tak má viac svojej energie na prípadný boj s infekciami, teda sme nie len odolnejší, ale máme i lepšiu náladu.
3. Na silnú imunitu má najväčší vplyv vitamín C, ktorý pomáha tvoriť protilátky na boj s chorobami. Kde ho nájsť? Kvasená kapusta, pickles, sú okrem bohatého zdroja vit. C i zdrojom prírodných probiotík, ktoré sú dôležité pre náš črevný mikrobiom. Čo sa týka citrusov, rastú v trópoch, majú teda ochladzujúci efekt na náš organizmus, čo v tomto počasí pre telo nie je najvhodnejšia varianta a sú plné nežiadúcich látok, ktoré zaisťujú ich dozretie a transport až k nám :-) a ešte doplním, že z daleka neobsahujú podľa tabuliek toľko vitamínu C ako máme v spojitosti s nimi zafixované my. Naše ovocie a zelenina ich má v porovnaní s citrusmi viac.
Ďalším dôležitým vitamínom je vitamín A, ktorý je zodpovedný za ochranu dýchacieho systému a sliznice. Nachádza sa v zelenine ako mrkva, tekvica, batát, kapusta. Netreba zabudnúť na prírodné antibiotiká – cibuľa a cesnak, majú antivírusové schopnosti.
4. Pre očistu tela je dôležitá i hydratácia. Nezabúdajte piť, najlepšie čistú vodu a bylinkové čaje. Tekutiny doplňte i rannými zeleninovými polievkami s obilninou. Príjemne zahrejú a naštartujú trávenie.
5. Pohyb – ten posilňuje celé telo a pomáha sa mu zbaviť sa toxínov. Nezabudnite i na relax, dostatočný odpočinok a kvalitný spánok, pri ktorom sa telo zregeneruje a očistí.
Takže sa zamerajme na prevenciu od samého vnútra, ktorý je základom všetkého. Odtiaľ vychádza naša sila čeliť vonkajším vplyvom, ktoré sa okolo nás dejú. Netreba zabúdať na program celistvej práce na sebe, teda i na správne emočné nadstavenie. Všetko, čo sa deje má svoj opodstatnený dôvod a my ho skúsme nájsť sami v sebe. Začnime každý u seba.
Imunita sa nedá nahradiť jednorázovo žiadnym vitamínom, tabletkou, nejakým vonkajším preparátom. Tie ovplyvňujú imunitu možno tak na 10%. Buduje sa dlhodobo, postupne, primerane na všetkých úrovniach bytia v rovnováhe, naraz: Strava - Pohyb - Dýchanie - Otužovanie - meditácia... Čím kvalitnejšie a dlhodobejšie je jej budovanie, tým je väčšia sila odolávania.
Zamerajme sa na sezónne potraviny, prvopotraviny, vyhnime sa hlavne v tomto čase priemyselne spracovaným potravinám, aditívam, pesticídom, tropickému ovociu, sladkostiam, cukru, bielej múke.
Stratená sila sa nám prinavráti a my budeme môcť ľahšie čeliť vonkajšiemu súčasnému dianiu, ktoré sa vôkol nás teraz deje.